Voetgangerstunnel bij station Coevorden geopend

Nieuws

28 februari 2020

Mooi moment! Na jaren van voorbereiding en werkzaamheden liepen op donderdag 27 februari de eerste reizigers door de nieuwe voetgangerstunnel bij station Coevorden.

Verbinding

De tunnel, die in opdracht van ProRail en de gemeente Coevorden werd aangelegd door aannemer Heijmans, verbindt het centrum van Coevorden met de Holwert, de wijk ‘achter’ het spoor.

Lopen naar de nieuwe tunnel
Lopen naar de nieuwe tunnel

Herinrichting stationsgebied

Met de vernieuwing van het stationsgebied wordt een aantrekkelijke omgeving gerealiseerd waar het prettig is om te verblijven en waar (gemotoriseerd) verkeer niet langer de boventoon voert. De tunnel is onderdeel van de herinrichting van het stationsgebied. De hele stationsomgeving is naar verwachting begin 2021 gereed.

Toegankelijk voor iedereen

Opvallend zijn de twee grote open ‘bakken’ aan weerszijden van de tunnel met daarin meerdere trapopgangen vanuit verschillende richtingen. Ook is er ruimte voor hellingbanenaan beide kanten van het spoor waardoor het station voor iedereen toegankelijk is en blijft, ook voor mensen die minder goed ter been zijn.

Openingsspeeches
Openingsspeeches

Bouwen aan historie

Coevorden werkt aan de vernieuwing van het centrum onder de noemer Bouwen aan Historie. Kunstenaar Hans Muller liet zich bij de aankleding van de tunnel door de geschiedenis inspireren. “Al die belegeringen, al die explosies. Ik had meteen een associatie”, vertelt hij. “Wie straks de tunnel inloopt, ziet grote vonken van een explosie. Die worden steeds kleiner, en verdwijnen vervolgens in een zwart gat. Nog een uitgang dus, naast twee uiteinden van de tunnel.”

Goederentreinen uitgerangeerd 

Om het project mogelijk te maken zorgde ProRail samen metde provincie Drenthe en de Bentheimer Eisenbahn al voor een rechtstreekse verbinding met het bedrijventerrein Europark. Daardoor hoeven goederentreinen niet meer te rangeren in het centrum van Coevorden. ProRail legde een ‘wachtspoor’ aan, een aftakking voor goederentreinen naar het bedrijventerrein, Drenthe bouwde de spoorbrug over het kanaal Coevorden–de Haandrik en de Bentheimer Eisenbahn zorgde voor het aansluiten van het spoor naar Europark. De overbodig geraakte sporen in het centrum van Coevorden werden verwijderd. Hierdoor ontstond ruimte voor een nieuwe inrichting met plek voor een voetgangerstunnel onder het spoor.

Tunnelalliantie

Het project kwam tot stand middels de TunnelAlliantie die in 2015 door ProRail in het leven werd geroepen, en waarin ProRail met overheden en aannemers zoals Heijmans samenwerkt bij de aanleg van spoortunnels. Het idee achter de TunnelAlliantie is dat ‘onderdoorgangen’ in vaste teams en via standaard kwaliteitsnormen en procedures worden aangelegd.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers