Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Volop leven langs het spoor

Nieuws

28 mei 2018

ProRail streeft naar meer biodiversiteit in de spoorberm. We doen er dan ook veel aan om dit te stimuleren.

Zo ook bij Assen, waar een bloemrijk mengsel gezaaid werd met uitsluitend inheemse planten.

Variatie

Onlangs zaaide Strukton bij station Assen een deel van de berm in met een mengsel van verschillende bloemenzaden. De soorten passen bij elkaar en de variatie is zo groot dat er een mooie en stabiele vegetatie zal ontstaan. Zo dragen we bij aan meer natuur in de stad en het is goed voor bijen en andere insecten. 

Lokale situatie

Inzaaien is nuttig voor situaties waar een nieuwe vegetatie moet komen. Hierbij is het belangrijk dat de vegetatie past bij de lokale situatie en in de omgeving thuis hoort. Verschillende bodemsoorten betekenen andere plantensoorten, wat dan weer verschillende insecten en andere dieren aantrekt. Ook voor de bestaande bermen wil ProRail door beter beheer de natuurwaarde verhogen.

Gladde slangen en kiezelsprinkhanen

Er is veel leven in onze spoorbermen. Zo werd er onlangs een gladde slang gespot langs het spoor tussen Barneveld en Apeldoorn, leven er kiezelsprinkhanen en openden we in Zuidhorn een groot insectenhotel. Om versnippering van natuur tegen te gaan bouwen we ecoducten zoals bij Kootwijkerzand en Duinpoort, zodat amfibieĆ«n, reptielen, insecten, herten, zwijnen etc. veilig het spoor kunnen oversteken

 

 

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers