Voorbereid op koningsfeestje

Nieuws

19 april 2016

Dit jaar belooft Koningsdag, net als voorgaande jaren, weer een feestje te worden. Gezien de grote hoeveelheid festiviteiten door het hele land, verwachten we een extra drukke dag op het spoor. We bereiden ons daar goed op voor. We hebben in de Randstad een andere dienstregeling gemaakt, de draaiboeken zijn gemaakt en geoefend, storingsploegen staan langs het spoor en onze verkeersleiders staan paraat.

Oranje dienstregeling

Op een aantal plekken in het land worden grote festiviteiten georganiseerd. Van oudsher trekt Koningsdag in Amsterdam veel feestgangers. Alkmaar, Breda en Eindhoven zijn ook in populaire plaatsen voor het feestpubliek. Vanuit de kop van Noord-Holland en Flevoland zijn die dag ook veel reizigers onderweg. Tel daar dit jaar ook Zwolle bij, waar de Koning en zijn familie Koningsdag vieren. Reden genoeg om ons goed voor te bereiden.

Oranjedienstregeling

ProRail maakt de dienstregeling voor het totale Nederlandse spoor. Voor Koningsdag hebben we samen met NS een 'oranje dienstregeling' ontwikkeld. Dat doen we om een betrouwbare treindienst aan reizigers te bieden. NS rijdt ook met extra en langere treinen. Op dinsdagavond 26 april worden er ook extra treinen ingezet. Op de trajecten waar NS niet rijdt, is de normale dienstregeling van kracht. Reizigers wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden op hun reis en rekening te houden met grote drukte. Voorbereiden kan via de reisplanner.

Feestgangers hebben voorrang

ProRail zorgt daarnaast dat het spoor en de stations klaar zijn voor de feestelijke dag. De bouwprojecten en het werk aan het spoor maken deze dag plaats voor de feestgangers. We leggen het werk dan even stil om het treinverkeer in het hele land door te laten gaan. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark zijn tijdens Koningsdag gesloten. Verder werken vanuit 13 ProRail verkeersleidingsposten in het land honderden treindienstleiders om het treinverkeer op 27 april in goede banen te leiden.

Storingsploegen paraat

Ten slotte staan op verschillende plekken extra storingsploegen van ProRail langs het spoor om eventuele storingen zo snel mogelijk op te kunnen lossen. Treinen die stranden kunnen worden weggesleept door diesellocs. Onze ongevallenbestrijding staat ook paraat. Buitengewoon opsporingsambtenaren patrouilleren langs het spoor en ProRail plaatst ook mobiele camera’s langs het spoor om spoorlopers vroegtijdig te kunnen signaleren en weg te halen van het spoor. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers