Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Voorbereid op winters weer

Nieuws

9 december 2022

In de winter is er meer kans op verstoring van het spoor. Kou en winterse neerslag zoals sneeuw en ijzel kunnen de goede werking van ons spoor en treinmaterieel verstoren. Ook kunnen op stations perrons daardoor glad worden. Daarom treffen we elk jaar maatregelen om de gevolgen van het winterweer zo klein mogelijk te houden.

Inspectie

We strooien zout op perrons tegen de gladheid. En we verwarmen wissels met gas of stroom om daar sneeuw te laten smelten. Zo voorkomen we dat sneeuw of ijs de bewegingen van een wissel blokkeert. Bij alle 5.000 wisselverwarmingsinstallaties is in oktober gecheckt of ze het doen. De kapotte installaties repareren we zoveel mogelijk, zodat die het doen bij winters weer.

We weten dat we daarmee niet op tijd zullen zijn voor een aantal kapotte installaties in het Rotterdamse havengebied waar goederenvervoerders rijden. Bij voorspeld slecht weer hebben we daar extra storingsploegen op cruciale locaties klaarstaan. Spoorwerkers kunnen dan handmatig een wissel begaanbaar houden door de sneeuw te verwijderen.

Dienstregeling

Bij verwacht extreem winters weer hebben we dagelijks overleg met de vervoerders op het spoor. In zo’n situatie kunnen vervoerders besluiten een uitgedunde dienstregeling te rijden. Dan zijn we beter in staat om storingen als gevolg van winters weer te verhelpen. We hebben de procedures die hierbij horen met elkaar geoefend. Zo zorgen we ervoor dat we voorbereid zijn om bij winters weer de treinen zoveel mogelijk voorspelbaar te laten rijden en zijn we erop ingesteld storingen snel en efficiënt op te lossen.

Winter

Het spoor is kwetsbaar voor sneeuw en strenge vorst. Daarom nemen we maatregelen om het spoor zo goed mogelijk te wapenen tegen winters weer. Dat doen we tijdens de winter, maar ook al daarvoor. Meer weten over onze voorbereidingen op winters weer?

Lees meer Lees meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers