Voorbereidende werkzaamheden van start

Nieuws

19 april 2016

Het project Stationsgebied Driebergen-Zeist is eind 2015 een nieuwe fase ingegaan. De aanbestedingsprocedure is in volle gang. Naar verwachting is de hoofdaannemer eind augustus 2016 bekend. Vanaf eind mei 2016 gaan de voorbereidende werkzaamheden in de omgeving van het stationsgebied Driebergen-Zeist van start.

Vergunningen zijn aangevraagd

Om met het werk te kunnen starten zijn vergunningen nodig. Zo heeft ProRail recentelijk een aanvraag ingediend om bomen te rooien in de stationsomgeving van Driebergen-Zeist. Dit is nodig om ruimte maken voor het nieuwe station. Delen van de ecologische hoofdstructuur die voor het station moeten wijken, worden gecompenseerd door een nieuwe groenaanleg als het nieuwe station klaar is. Deels worden bestaande bomen verplaatst, deels nieuwe aangeplant. Naast de kapvergunning wordt een monumentenvergunning aangevraagd voor het verplaatsen van enkele monumentale hekwerken en hekbollen o.a. op landgoed de Reehorst, landgoed Beerschoten-Willinkshof en landgoed de Breul. Een watervergunning wordt aangevraagd voor het dempen en opnieuw graven van sloten, en voor de totale waterbalans in en rond het stationsgebied.

Als laatste is een ontheffing van de flora- en faunawet aangevraagd. Deze is onder meer nodig voor een aantal dwergvleermuizen die in het huidige stationsgebouw verblijven. Het station wordt gesloopt en ruim voor die tijd krijgen zij verblijven tegen de achtergevel van de voormalige haarkliniek aan de Hoofdstraat. Dat is nodig omdat de vleermuizen tijd moeten krijgen hun weg naar het nieuwe onderkomen te vinden. De verblijven voor de dwergvleermuizen worden begin mei opgehangen.
Het leefgebied van de hazelworm wordt tijdens de spoorwerkzaamheden afgeschermd. Hazelwormen die nog aangetroffen worden, zullen worden gevangen en elders uitgezet.

Voorbereidende werkzaamheden gaan van start

In de komende periode -voorafgaand aan de start van de hoofdaannemer- vinden alvast enkele voorbereidende werkzaamheden plaats.

Gestuurde boring

Eind mei / begin juni gaat een aannemer in het gebied een gestuurde boring uitvoeren om belangrijke kabels en leidingen in het werkgebied dieper ondergronds te brengen. Dit werk vindt plaats langs het fietspad van de Hoofdstraat en wordt overdag uitgevoerd. De gestuurde boring begint op het terrein van Bornia, waar de boorkop de grond in gaat. Na de eerste boring wordt het ontstane gat vergroot door een tweede boring. Is het boorgat  eenmaal op maat, dan wordt de pijpleiding in zijn geheel door het boorgat getrokken. De pijpleiding loopt onder het spoor door richting A12 ter hoogte van het hertenkamp. De pijpleiding is bedoeld om ondergronds kabels en leidingen aan te leggen, zoals gas- en waterleidingen en telecom- en elektriciteitskabels. Er hoeft zo geen sleuf of gat te worden gegraven.

Kabels en leidingen

Na de gestuurde boring worden kabels en leidingen verlegd. Het stationsgebied kent veel kabels en leidingen, zoals gas- en waterleidingen en telecom- en elektriciteitskabels. Die moeten verlegd worden voordat de bouw van start kan. Dat betekent dat in de zomer de wegen rondom het station deels opgebroken worden. De percelen blijven bereikbaar en het verkeer kan blijven doorstromen.

Sloop Princenhofpark pand (voormalig pand Staatsbosbeheer)

De aanbesteding voor de aannemer die de Princenhofpark 1-6 gaat slopen, wordt naar verwachting binnen enkele weken afgerond. Daarna start de sloop van het gebouw die ongeveer drie maanden gaat duren. Dit heeft geen gevolgen voor het verkeer. Het slopen vindt overdag plaats en er kan hinder van geluid mee gepaard gaan.

Vanaf eind mei 2016 gaan de voorbereidende werkzaamheden in de omgeving van het stationsgebied Driebergen-Zeist van start. Omwonenden hebben hierover een brief (pdf) ontvangen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers