Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Vuurwerk op het spoor

Nieuws

13 augustus 2019

Tijdens de ’18-daagse’ werkzaamheden tussen Zevenaar, Didam en Wehl voeren Strukton Rail en ProRail in opdracht van provincie Gelderland grote werkzaamheden uit aan en bij het spoor. Honderden werknemers werken in roosterdiensten 18 dagen lang dag en nacht aan het spoor. Inwoners van deze plaatsen die dicht bij het spoor wonen, bedrijven, weggebruikers etc., het zal niemand zijn ontgaan dat er flink wordt geklust. Niet altijd even leuk nu in de zomer alle ramen en deuren open staan. Ondanks de hinder die mensen kunnen ervaren zijn sommige werkzaamheden en zeker in de nacht spectaculair om te zien.

Zo is bij de spoorverdubbeling tussen Zevenaar en Didam de afgelopen dagen en nachten meerdere stukken rails aan elkaar gelast. Dit zogenaamde 'thermietlassen' is een speciaal chemisch lasproces dat vaker op het spoor wordt toegepast en waarbij de vonken er vanaf spatten!

2500 Graden Celsius

Bij het ‘thermietlassen’ worden de rails in feite aan elkaar gesmolten. Aan de uiteinden van de rails bevestigt de aannemer tussen de opening van de rails een speciale ‘gietmal’. Deze gietmal wordt eerst verwarmd. Daarna plaatst de aannemer een speciale pot boven de mal. De pot is een soort ‘kleine hoogoven’ waarin ijzerkorrels, magnesium en aluminiumpoeder worden gestrooid. Vervolgens steekt de aannemer dit mengsel aan en ontstaat er een chemische reactie in de pot. De temperatuur kan wel oplopen tot 2500 graden Celsius! 

Door dit proces wordt het ijzer vloeibaar, stroomt het mengsel via de gietmal tussen de rails en worden de twee uiteinden van de rails aan elkaar gelast. De mal en het overtollige mengsel worden gelijk hierna verwijderd en de rails worden glad geslepen. Een knap staaltje werk al met al. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers