Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Waarom gaat ProRail vier dagen aan het werk rond Schiphol?

Nieuws

15 januari 2019

Van donderdag 17 tot en met zondag 20 januari voert ProRail werkzaamheden uit op 25 locaties rond Schiphol. Dat is nodig om het druk bereden spoor naar de luchthaven in goede conditie te houden. De werkzaamheden hebben veel impact op het treinverkeer, dus check vóór vertrek de Reisplanner. Wil je weten wat we gaan doen en waarom? Lees dan verder.

Waarom?

Het spoor rond Schiphol wordt zeer intensief gebruikt en moet goed worden onderhouden. Soms vernieuwen we ook delen van het spoor, want dat is aan slijtage onderhevig. In de komende vier dagen combineren we zoveel mogelijk werkzaamheden rond de luchthaven Schiphol. Op 25 locaties tussen Leiden, Schiphol en Sloterdijk werken honderden mensen aan het spoor en dat is een uitdagende klus op het gebied van logistiek en coördinatie. En het sluitstuk van een groot onderhoudsproject rond Schiphol. Alles om het spoornetwerk in topconditie te huden.

Wat?

In vier dagen tijd vernieuwen we onder andere 200 meter spoor bij Hoofddorp. Het oude spoor wordt eerst weggehaald en daarna opnieuw aangelegd, inclusief dwarsliggers en ballast. Daarnaast vernieuwen we een aantal wissels. En we bouwen twee splinternieuwe wissels, om ruimte te maken op het spoor. De seinen en spoorbeveiliging moeten daarop worden aangepast. Ook de bovenleiding wordt meegenomen: we vervangen maar liefst 10 kilometer. Verder werken we in de Schipholtunnel aan veiligheidsvoorzieningen. En station Schiphol Airport krijgt een nieuwe elektriciteitsvoorziening. Alles bij elkaar een ingrijpende operatie. Maandagochtend 21 januari moet alles klaar zijn.  

Geen treinen maar bussen naar Schiphol op 19/20 januari

Van 17 tot en met 20 januari rijden er geen treinen maar bussen op het traject Schiphol Airport-Leiden. Intercity direct rijdt niet op het traject Amsterdam Centraal-Rotterdam. Op zaterdag 19 en zondag 20 januari is Schiphol helemaal niet per trein bereikbaar. Dan rijden ook op de trajecten Amsterdam Sloterdijk/Amsterdam Zuid-Schiphol Airport en Diemen Zuid-Duivendrecht bussen in plaats van treinen.

Assistentie bij overstappen met bagage

Voor overstappende reizigers op Amsterdam Sloterdijk en Schiphol zet NS kruiers in om hen te assisteren met hun bagage. Daarnaast helpen extra NS-medewerkers op de stations om reizigers naar de bussen te verwijzen.

Reisinformatie

De werkzaamheden zijn ingrijpend en de impact op het treinverkeer is groot. Door de centrale ligging van Schiphol geldt op diverse trajecten in Zuid- en Noord-Holland alsook Flevoland een aangepaste dienstregeling met omreizen, extra overstappen en soms ook minder treinen. NS zet bussen in tussen Schiphol Airport – Leiden, Schiphol Airport – Amsterdam Sloterdijk en Diemen Zuid - Duivendrecht. Bij de halte staan in- en uitcheckpalen. Op het traject Amsterdam Bijlmer Arena – Amsterdam Zuid – Schiphol Airport kunnen reizigers ook gebruikmaken van de R-net bussen. Daarvoor checken zij in en uit bij de busvervoerder. Voor de metro geldt eenzelfde regeling. We adviseren reizigers hun reis van tevoren te plannen via de NS Reisplanner op ns.nl of de NS app. In het reisadvies is een schatting opgenomen van de extra reistijd. Deze bedraagt circa 15-45 minuten.


 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers