Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Wat zit er in de grond tussen Zwolle en Wierden?

Nieuws

14 oktober 2015

Wat ligt er nog in de bodem langs het spoor tussen Zwolle en Wierden? Dat is de nu vraag, omdat er begin volgend jaar bijna 900 palen worden geplaatst om een bovenleiding aan op te hangen.

Bovenleiding

ProRail is deze maand in opdracht van de provincie Overijssel gestart met de elektrificatie van het spoor tussen Zwolle en Wierden. Om de 60 meter komt straks een paal te staan waaraan de bovenleiding kan worden bevestigd. Maar voordat de schop de grond in gaat, wil aannemer VolkerRail graag weten of de bodem wel ‘schoon’ is. Daarom worden kabels en leidingen verlegd en vindt er onderzoek plaats naar mogelijk niet-gesprongen-explosieven.

Historisch verdacht

Dat laatste klinkt misschien wat eng; het idee dat er nog niet-gesprongen-explosieven naast het spoor zouden kunnen liggen. Toch wordt dit pas gevaarlijk als je met grote machines in de bodem aan de slag wilt gaan, zoals straks in januari. Daarom scant een gespecialiseerd bedrijf deze weken de bodem. En dan alleen op die locaties die historisch gezien verdacht zijn. Dat zijn plekken waarvan op basis van ooggetuigen, foto’s of andere documentatie uit de Tweede Wereldoorlog bekend is, dat er mogelijk nog iets in de bodem zou kunnen zitten. En als er iets wordt gevonden, wordt dit vanzelfsprekend veilig verwijderd.

Elektrificatie

Vanaf 2017 gaat de trein van Zwolle via Wierden naar Enschede rijden op elektriciteit. Dat zorgt voor een kortere reistijd tussen Zwolle en steden in Twente. Bovendien is het goed voor het milieu. Anders dan dieseltreinen, zijn elektrische treinen stiller en schoon. Ze stoten geen schadelijke stoffen uit, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. En: ze zijn goedkoper in onderhoud- en brandstofkosten.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers