Weer een overweg minder

Nieuws

Gepubliceerd op 6 april 2018 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:54 uur

Een typisch win-win nieuwtje: het einde is in zicht voor de laatste grote Gelderse overweg op het drukke spoortraject Arnhem-Utrecht. Het gaat om de Wolfhezerweg in... Wolfheze, waar we een tunnel in willen aanleggen. Tegelijk verbeteren we daarmee de toegang van het er direct naastgelegen station. Provincie Gelderland, gemeente Renkum en ProRail bundelen hiervoor de krachten.

Veiligste overweg is een opgeheven overweg

ProRail werkt voortdurend aan het veiliger maken van overwegen, onder het motto: de veiligste overweg is een opgeheven overweg. Samen met genoemde overheden deden we onderzoek hoe dat in Wolfheze te realiseren. Een tunnel voor langzaam -en snelverkeer blijkt de goede en haalbare oplossing. De tunnel zorgt ervoor dat er voor de weggebruikers én machinisten een veilige situatie ontstaat en de barrière van de overweg verdwijnt. Door het verdwijnen van de spoorwegovergang kunnen er in de toekomst meer en snellere treinen rijden en verbetert de ICE-verbinding. 

Toegankelijkheid station Wolfheze sterk verbeterd

De toegankelijkheid van het station Wolfheze staat ook hoog op de wensenlijst van ProRail: met name de bereikbaarheid van een van de perrons willen we sterk verbeteren. Met het voornemen voor deze tunnel zagen we onze kans schoon. De tunnel komt direct naast het station en het is mogelijk om vanuit de tunnel nieuwe trappen en liften te bouwen om het station voor alle gebruikers en veel gemakkelijker bereikbaar te maken. De plannen voor de bouw van een traverse lijken daarmee van de baan.

Plan uitwerken

Provincie, gemeente Renkum en ProRail, hebben samen een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar vier alternatieven. Een klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Dorpsbelang Wolfheze, ProPersona, Het Schild en de Prinses Beatrixschool was hierbij betrokken. Provincie en gemeente hebben nu samen besloten om de voorkeursvariant uit te werken: één tunnel voor langzaam -en snelverkeer en het verbeteren van de perrontoegang. Het plan wordt nu verder uitgewerkt. Op basis hiervan kunnen provincie en gemeente eind 2018 een besluit nemen of de tunnel er komt. Als de financiering rond is en alle procedures doorlopen zijn, kan de bouw van de tunnel tussen 2022 en 2024 starten. Voor de inwoners van Wolfheze plant de gemeente binnenkort een bijeenkomst om een toelichting te geven op de plannen. 

Tijdelijke maatregel voor voetgangers

Voordat de tunnel klaar is blijft de overweg in gebruik. Omdat het een druk spoortraject betreft willen we voor voetgangers het gebruik van de overweg nog verbeteren. In maart 2019 brengen we daarom een aantal aanpassingen aan. 

Dit blog is gepubliceerd op 6-4-2018

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers