Wereldprimeur in 3D voor Station Delft

Wie is eigenaar van het station? De vraag is eenvoudig gesteld, en vanaf vandaag is het antwoord ook makkelijk te geven. Station Delft wordt als eerste gebouw ter wereld in 3D ingeschreven in het Kadaster. Hierdoor zijn de eigendomsverhoudingen van zogeheten gecombineerde bouwwerken in een oogopslag duidelijk.
Kadastrale inschrijving Station Delft in 3D
Zo zien de eigendomsverhoudingen van Station Delft er uit in 3D.

Eigendomsrechten

Ruimte is schaars in Nederland. Er wordt daarom steeds meer gebouwd in verschillende lagen op, boven én onder de grond. Zolang er één eigenaar is, is het simpel en zou je het afkunnen met een "ouderwetse" kadastrale kaart. Het wordt ingewikkelder als er -zoals bij Station Delft- meerdere eigenaren zijn met eigendomsrechten boven en onder elkaar die zelfs perceelgrenzen overschrijden. Om in deze complexe situatie alle eigendommen duidelijk weer te geven, is er meer nodig dan een standaard kadastrale kaart. Om alle rechten goed in beeld te krijgen, is 3D registratie bij het Kadaster opgezet. Voordeel: een beter en sneller overzicht van rechten op onroerende zaken in Nederland.

Station Delft

Het gebouw van het Stadskantoor, de Stationshal, het ondergrondse station en de spoortunnel met fietsenstalling in het project Spoorzone Delft leent zich bij uitstek voor 3D registratie. In het bouwwerk komen rechten van drie partijen bijeen in een  compact geheel: van de gemeente Delft als eigenaar van de grond, van NS Vastgoed als eigenaar van de stationshal met winkels en de technische installaties, liften en trappen en van ProRail/Railinfratrust als eigenaar van de spoortunnel en het ondergrondse station. 

 

Gepubliceerd op