Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Werk aan de Gouwespoorbruggen

Nieuws

10 februari 2021

In februari, maart en april werkt ProRail samen met Molenmaker Techniek en Movares aan de twee Gouwespoorbruggen in Gouda. Deze bruggen vormen een cruciaal knooppunt voor het treinverkeer in de zuidelijke Randstad. In drie treinvrije weekenden, waarvan het eerste in het weekend van 13 en 14 februari, vervangen we de besturing van de bruggen. Dit doen we om de kans op storingen zoveel mogelijk te verminderen en daarmee ook vervelende hinder voor reizigers en scheepvaart te beperken.

Gloednieuwe besturing

De besturing van deze bruggen gaat al een lange tijd mee. Zoals bij veel elektronica gaat de techniek razendsnel: (reserve)onderdelen zijn na een tijd verouderd, worden nauwelijks meer gemaakt en zijn daarom moeilijk te vinden en te vervangen. Door de besturing te vernieuwen zorgen we dus niet alleen dat alles weer optimaal werkt, maar ook dat we onderdelen sneller kunnen vervangen. Zo verminderen we de kans op storingen en zorgen we ervoor dat eventuele calamiteiten sneller zijn opgelost.

Innovatie door simulatie

Een goed beeld van het project is belangrijk bij bruggen van zo’n cruciaal belang voor het treinverkeer. Daarom heeft ingenieursbureau Movares, samen met ProRail, een 3D-simulatie ontwikkeld. Hiermee is het model op elk willekeurig moment te bekijken. Het is de eerste keer dat we bij projecten met beweegbare bruggen met 3D-simulaties werken. Tot nu toe bevalt het erg goed. “Doordat je veel terug kan vinden in de 3D-simulatie bespaar je een hoop tijd", aldus Yildirim Gökay, rail systems engineer bij ProRail. "Je hoeft er niet nu niet heen, of door talloze foto’s te bladeren. Dat is erg handig.”

Doordat je veel terug kan vinden in de 3D-simulatie bespaar je een hoop tijd.

Yildirim Gökay rail systems engineer bij ProRail

Drukke spoorbruggen

De twee Gouwespoorbruggen zijn erg belangrijk voor het treinverkeer in de zuidelijke Randstad: de Hoge Gouwebrug faciliteert de sporen Utrecht – Den Haag en Utrecht – Rotterdam en de Lage Gouwebrug doet dit voor Gouda – Alphen aan den Rijn. Vooral de sporen over de Hoge Gouwebrug zijn druk bereden; wanneer deze brug niet beschikbaar is, heeft dit grote gevolgen. Om hinder doordeweeks te voorkomen, voeren we alle werkzaamheden in drie treinvrije weekenden uit: 13-14 februari, 20-21 maart en 10-11 april.

Check de NS Reisplanner

In de weekenden van 13-14 februari en 20-21 maart rijden er geen treinen van, naar en via Gouda. In het weekend van 10-11 april rijden er geen treinen tussen Gouda en Alphen aan de Rijn. Reizigers wordt aangeraden hun reis van tevoren te plannen in de NS Reisplanner op de site of via de app.  

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers