Werk aan monumentaal station Haarlem afgerond

Nieuws

20 september 2022

Het afgelopen jaar is in het monumentale station Haarlem hard gewerkt. De wanden van vijf perrons zijn gerestaureerd. Ook zijn de stalen draagconstructies in de perrons ontroest en verstevigd. Het station van 114 jaar oud is flink opgeknapt en kan er weer jaren tegenaan.

Monumentale karakter behouden

In de loop der tijd zijn de stenen van de perronwanden verouderd. Ook zijn de voegen tussen de stenen vervuild en in sommige gevallen verpulverd. Dit kan verzakking van het perron veroorzaken. Dat moeten we uiteraard voorkomen. De stenen en de voegen zijn gerestaureerd, in nauw overleg met Monumentenzorg. Ook de natuurstenen bovenranden van de perrons zijn schoongemaakt en hersteld.

Bouwmanager Jeroen Monnik is trots op het werk: "Het is altijd een eer om in een historisch gebouw als station Haarlem te werken en te zorgen dat het weer jaren mee kan. Samen met experts hebben we ervoor gezorgd dat het nieuwe voegsel vrijwel identiek is aan het voegsel dat we hebben vervangen. Zo behouden we het monumentale karakter van het station."

We hebben er samen met experts voor gezorgd dat het nieuwe voegsel vrijwel identiek is aan het voegsel dat we hebben vervangen.

Jeroen Monnik bouwmanager bij ProRail

Middenperron hersteld

Ook zijn de werkzaamheden aan de stalen draagconstructie van de perrons gereed. Voor deze klus was het nodig het middenperron op een aantal plaatsen open te breken. "Door het openbreken van het perron kwamen de stalen liggers tevoorschijn. Zo konden we de liggers ontroesten, conserveren en eventueel verstevigen. Hiervoor waren afzettingen nodig op het perron. Dat is nu voorbij, zodat reizigers weer optimaal gebruik kunnen maken van het station en het in volle glorie kunnen aanschouwen", aldus bouwmanager John Nieuwstad. Na de opknapbeurt is het perron weer netjes dichtgemaakt.

 • Perronwand station Haarlem
  Voor: stenen en voegsel in de perronwand zijn aan restauratie toe
 • Perronwand station Haarlem
  Na: het voegsel in de perronwand is vervangen
 • Perronwand station Haarlem
  Voor: de voegen waren vervuild en soms zelfs verpulverd
 • Perronwand station Haarlem
  Na: de stenen en de voegen zijn gerestaureerd, in nauw overleg met Monumentenzorg

Blik op de toekomst

Nu deze werkzaamheden erop zitten, is het tijd om verder de toekomst in te kijken. Om het spoor veilig en betrouwbaar te houden en ruimte te maken voor meer reizigers en treinverkeer, is het nodig het spoor en stations goed te onderhouden. Dat is nooit af. De komende jaren gaan we daar ook in Haarlem verder aan werken.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers