Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Werk aan perronkap in Nijmegen

Nieuws

22 juni 2023

Deze zomer starten op station Nijmegen voorbereidende werkzaamheden aan de perronkap boven perron 3 en 4. Er komen tijdelijke maatregelen op de perrons om te voorkomen dat de perronkap bij extreme weersomstandigheden vervormt en beschadigt. Daarnaast wordt materiaal verzameld voor onderzoek ter voorbereiding op de renovatie die we later gaan uitvoeren.

Monumentale perronkappen

De monumentale perronkappen op station Nijmegen zijn ruim 130 jaar oud en zijn toe aan groot onderhoud en renovatie. Door hun leeftijd voldoen ze niet meer aan de huidige wet- en regelgeving. De grote renovatieklus wordt tegelijk met de werkzaamheden van het project PHS Nijmegen en Westentree uitgevoerd. Dit is naar verwachting in de periode 2024 tot 2028.

Aan de perronkap boven perron 3 en 4 zijn sneller maatregelen nodig. De perronkap steunt op gietijzeren kolommen. Uit onderzoek blijkt dat deze op een aantal plaatsen beschadigd zijn. We nemen tijdelijke maatregelen om te voorkomen dat de kap bij extreem weer (windkracht 9 en hoger) vervormt en beschadigt en we het treinverkeer voor de veiligheid moeten stilleggen. De tijdelijke maatregelen bestaan uit het plaatsen van betonblokken verbonden met schoren (stalen trekankers) aan de spanten van de perronkap. Deze constructie houdt de kap op zijn plek bij extreme weersomstandigheden.

Voorbereidend onderzoek

Een van de gietijzeren kolommen langs perron 4 wordt vervangen door een tijdelijke stalen kolom. De gietijzeren kolom gebruiken we voor verder onderzoek om de renovatie van de perronkap verder voor te bereiden. We willen vanuit het oogpunt van duurzaamheid zoveel mogelijk materialen hergebruiken. 

De voorbereidende werkzaamheden starten naar verwachting eind juli, na de Vierdaagse.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers