Werkzaamheden in Zuid-Limburg

Nieuws

21 september 2022

ProRail werkt van vrijdag 23 tot maandag 26 september bij Maastricht en Sittard aan het spoor. Hierdoor rijden er op diverse plekken geen treinen en worden bussen ingezet. De werkzaamheden omvatten het saneren van overwegen, nieuwbouw en onderhoud van het spoor. Ook herstellen we de spoorbrug in Sittard die op 15 juli 2022 werd aangereden door een voertuig. Door de noodzakelijke spoorwerkzaamheden te combineren, beperken we het aantal periodes met hinder voor treinreizigers.

Spoorbrug herstellen

Op vrijdag 23 september nemen we beide sporen op de brug in Sittard buiten dienst. We gebruiken deze dagen om de bovenleiding aan de kant te schuiven. Zo kunnen we veilig werken aan het brugdek. Vervolgens maken we het beschadigde brugdek aan de onderkant los, om het er in zijn geheel uit te hijsen en af te voeren.

Ook repareren we de betonschade aan landhoofden en pijlers én repareren of vervangen we opleggingen. Zodoende kunnen we het nieuwe brugdek met een hijskraan terugplaatsen. Daarna wordt het spoor opnieuw opgebouwd en de bovenleiding weer teruggehangen.

Experts meten de schade op aan de spoorbrug in Sittard
Experts meten de schade op aan de spoorbrug in Sittard

Sanering overwegen Maastricht

Al enige tijd zijn de overwegen Balijeweg en Limmelderweg in Maastricht afgesloten voor verkeer. Toch liggen de overwegen nog (deels) op hun plek. Tussen zaterdag 24 tot maandag 26 september haalt de aannemer de overwegen helemaal uit het spoor. Zo wordt onder meer de overwegbevloering weggehaald en worden diverse kabels verwijderd. Daarnaast vernieuwen we de rijdraad (bovenleiding) vanaf het Kanjelpad tot aan de Weert in Maastricht.  

Overige werkzaamheden

In de gemeente Sittard-Geleen vernieuwen we een stuk spoor. We gaan aan de slag ter hoogte van het spoorviaduct over de Middenweg. We vernieuwen hier de dwarsliggers en de ballast. Tot slot vernieuwen we ook nog een stuk spoor op het emplacement van Maastricht. We vernieuwen hier de spoorstaven, dwarsliggers en de ballast. Dit levert geen hinder op voor het treinverkeer.

Gevolgen voor treinverkeer

Tijdens de werkzaamheden rijden er minder treinen tussen Roermond en Sittard. NS rijdt daarom met een Intercity twee keer per uur in stoptreinvorm tussen Roermond – Echt en Susteren. Tussen Susteren en Sittard zetten NS en Arriva gezamenlijk bussen in.  

Op zaterdag 24 en zondag 25 september rijden er geen treinen tussen Sittard en Maastricht Randwyck (Arriva) en tussen Sittard en Maastricht (NS). Arriva en NS zetten stop- en snelbussen in op dit traject. Tussen Maastricht en Maastricht Randwyck kunnen reizigers gebruikmaken van de reguliere stadsbussen. Reizigers vanuit Susteren richting Maastricht (Randwyck) kunnen in Sittard overstappen.

Op zaterdag 24 en zondag 25 september rijden er op verschillende deeltrajecten van de Heuvellandlijn geen treinen. Arriva zet vervangend busvervoer in. Tussen Maastricht en Maastricht Randwyck kunnen reizigers gebruikmaken van de reguliere stadsbussen.  

In het kort

Zaterdag 24 september: geen sneltreinen tussen Maastricht en Heerlen, geen stoptreinen tussen Maastricht Randwyck en Valkenburg vanaf 12.43 uur geen sneltreinen tussen Heerlen en Aachen Hbf.  

Zondag 25 september: geen sneltreinen tussen Heerlen en Aachen Hbf, geen stoptreinen tussen Maastricht Randwyck en Maastricht.  

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers