Nieuw jaar, nieuwe werkzaamheden Schiphol

Nieuws

2 januari 2024

Ook in 2024 wordt er druk doorgewerkt op en rond station Schiphol Airport. Dat begint komend weekend. Op 6 en 7 januari is daarom de treindienst aangepast. Van 13 januari tot 4 februari werken we langdurig aan het spoor en aan de trappen en hellingbanen op het station. Ook dan rijden we met een aangepaste dienstregeling.

Vernieuwen spoortunnel Schiphol

De komende maanden gaat het project Groot Onderhoud Schiphol verder met het vernieuwen van het spoor en de bovenleiding. Afgelopen herfst zijn de sporen 1, 2 en 3 ter hoogte van de perrons vernieuwd, nu gaan we aan de slag met sporen 4, 5 en 6. "We voeren deze werkzaamheden niet tegelijk uit, zodat treinverkeer mogelijk blijft van en naar de luchthaven,” legt bouwmanager Johan van den Velden uit. "De tunnel onder Schiphol bestaat uit twee parallel lopende buizen. We werken steeds in een van de twee buizen tegelijk."

De werkzaamheden op het station gaan niet ongemerkt voorbij. "We maken, met alle machines die we gebruiken, best wat lawaai. Ook zijn er afzettingen en er rijden minder treinen," somt Johan op, "maar we doen het voor de toekomst, zodat het treinverkeer van en naar Schiphol voor de komende decennia veilig kan plaatsvinden."

Meer ruimte voor reizigers

Ook binnen het project Multimodale Knoop Schiphol wordt verder gewerkt de komende tijd. "We gaan verder met het slopen van de hellingbanen en het bouwen van de trappen," vertelt Erwin de Boer, bouwmanager van dit project. "Zo creëren we meer ruimte op de perrons voor wachtende reizigers. Daarvoor moeten we nu eerst stukken van het perron afzetten. Tijdens de werkzaamheden kan het dus even krap zijn op de perrons, maar uiteindelijk komt er meer ruimte voor terug."

  • Werkzaamheden in spoortunnel Schiphol
    Straks kunnen het spoor en de tunnels weer veertig jaar mee
  • Werkzaamheden in spoortunnel Schiphol
    De vervanging van de hellingbanen en roltrappen is halverwege 2024 gereed

Waarom werken we?

Station Schiphol Airport is druk. Zowel qua treinen als qua treinreizigers. Daarom moet het spoor rondom Schiphol goed onderhouden worden. Dat doen we nu met het project Groot Onderhoud Schiphol, zodat het spoor en de tunnels weer veertig jaar mee kunnen. Met het project Multimodale Knoop Schiphol vervangen we onder meer hellingbanen door vaste trappen. Hierdoor krijgen reizigers meer ruimte op de perrons.

Deze projecten lopen gelijk op zodat we de hinder voor reizigers zo kort mogelijk houden. De vervanging van de hellingbanen en roltrappen is halverwege dit jaar gereed. De andere werkzaamheden lopen nog door tot 2028.

Plan je reis

Door de werkzaamheden is de treindienst rondom Schiphol 6 en 7 januari en tussen 13 januari en 4 februari aangepast. In die tijd zijn er ook in de buurt van Schiphol werkzaamheden. Hierdoor is de dienstregeling soms per dag anders. Plan dus elke dag opnieuw je reis als je op pad gaat. Dan kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.

Naar de reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers