Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Werkzaamheden tussen Groningen en Zuidhorn

Nieuws

16 januari 2019

Op zondag 20 januari van 02.00-14.00 uur werken we aan het spoor tussen Groningen en Zuidhorn.

Werkzaamheden zondag 20 januari 2019: spoor Groningen – Zuidhorn

Op zondag 20 januari 2019 worden er van 02:00 uur tot 14.00 uur werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor tussen station Groningen en station Zuidhorn. Vanwege deze werkzaamheden is er geen treinverkeer mogelijk tussen Groningen en Groningen Noord en tussen Groningen en Zuidhorn.

Nieuw aangelegd spoor zakt in de eerste periode na aanleg altijd nog een beetje. Als stenen wegzakken, wordt het ballastbed 'opgeschud' of opgehoogd met behulp van speciale stopmachines. Op 20 januari zal op het nieuwe spoor tussen station Groningen en de Peizerweg een stopmachine ingezet worden.

Bekijk: Hoe werkt een stopmachine?

Groningen

Bij de spoorovergang Peizerweg wordt vanaf maandag 14 januari een tijdelijk ballastdepot ingericht. De extra stenen (ballast) die nodig zijn om het spoor op de juiste hoogte te krijgen worden per vrachtwagen aangevoerd via de Peizerweg en op het tijdelijke ballastdepot met een kraan overgeladen op de railvoertuigen. 

Welke hinder kunt u als omwonende in Groningen verwachten?

Geluidshinder: de werkzaamheden van de stopmachine en de spoorkranen zijn goed hoorbaar en zal geluidsoverlast veroorzaken. De grootste overlast van geluid zal zijn tussen 02.00 – 14.00 uur op 20 januari.

Hinder wegverkeer: voor deze werkzaamheden aan het spoor is het noodzakelijk dat enkele spoorwegovergangen op zondag 20 januari van 02:00 tot 14:00 uur tijdelijk worden afgesloten of verkeer geregeld wordt middels verkeersregelaars. Dit betreft in Groningen:

▪ Afsluiting spoorwegovergang Paterswoldseweg (tijdelijke voet-/fietspad en calamiteitenovergang). De betonplaten in de spoorovergang moeten tijdelijk verwijderd worden voor het werk van de stopmachine. Voor het fietsverkeer wordt een omleiding ingesteld via de Peizerweg.

▪ Spoorwegovergang Peizerweg blijft geopend en de overweginstallatie blijft in werking, maar er is wel enige verkeershinder. In verband met het overladen van ballast (stenen) bij de spoorovergang Peizerweg worden gedurende de werkzaamheden ook verkeersregelaars ingezet.

▪ Alle andere spoorwegovergangen in Groningen blijven open tijdens de werkzaamheden.

Hoogkerk

Naast het werk van de stopmachine wordt er nog wat kleinschalige werkzaamheden naast het spoor uitgevoerd, waaronder werkzaamheden aan kabels en leidingen. Ook worden er drie spoorkranen vanaf het depot bij de Zuiderweg op het spoor geplaatst voor werkzaamheden aan en direct naast het spoor.

Welke hinder kunt u als omwonende in Hoogkerk verwachten?

Geluidshinder: de werkzaamheden van de stopmachine en de spoorkranen zijn goed hoorbaar en zal geluidsoverlast veroorzaken. De grootste overlast van geluid zal zijn tussen 02.00 – 14.00 uur op 20 januari.

Hinder wegverkeer: voor deze werkzaamheden aan het spoor is het noodzakelijk dat enkele spoorwegovergangen op zondag 20 januari van 02:00 tot 14:00 uur tijdelijk worden afgesloten of verkeer geregeld wordt middels verkeersregelaars. Dit betreft in Hoogkerk:

▪ Spoorwegovergang provinciale weg / Hoendiep (Vierverlaten) blijft geopend. Nabij de spoorovergang worden kabels en leidingen verlegd en installatiekasten verplaatst. Hier worden verkeersregelaars ingezet.

▪ Spoorwegovergang Zuiderweg blijft geopend. Deze wordt gebruikt voor toegang van werkvoertuigen tot het spoor. Hier worden verkeersregelaars ingezet.

▪ De spoorovergang Johan van Zwedenlaan blijft open tijdens de werkzaamheden.

Zuidhorn

Welke hinder kunt u als omwonende in Zuidhorn verwachten?

De werkzaamheden van de stopmachine zijn goed hoorbaar en zal geluidsoverlast veroorzaken. De grootste overlast van geluid zal zijn tussen 06.00 – 14.00 uur op 20 januari. De stopmachine komt vroeg in de ochtend vanaf Groningen gereden en zal na het werk in de middag weer terugrijden in de richting Groningen.

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers