Wielrenners ontsnappen aan de dood op onbewaakte overweg

Nieuws

6 juni 2019

ProRail werkt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hard om de onbewaakte overwegen in Nederland zo snel mogelijk op te heffen of te beveiligen. Omdat hierdoor steeds minder van dit soort overwegen te vinden zijn in ons land, zal de spoorkruising ook steeds minder bekend worden voor overstekend verkeer. ProRail roept iedereen op om altijd op te blijven letten. In de volgende video is te zien hoe een machinist een bijna aanrijding ervaart vanuit zijn cabine.

Bekijk: Wielrenners remmen nog net op tijd voor aanstormende trein

ProRail had contact met één van de wielrenners

Het scheelde maar heel weinig of de twee wielrenners op de video waren onder de aanstormde trein terecht gekomen. ProRail en één van de twee wielrenners hadden na deze bijna aanrijding contact.

De wielrenner: "Ik reed parallel langs het spoor achter de bossages, op de beelden aan de linkerkant. Toen ik een bocht naar rechts reed stond ik voor mijn gevoel plotseling op de onbewaakte overweg. Ik had mijn gedachten niet bij een mogelijke overweg, maar aan het feit om in de bocht niet onderuit te gaan. Plotseling riep mijn maat nog net op tijd: 'STOP!'

"Het viel mij op dat er geen aankondiging van de onbewaakte overweg stond voor de bocht naar rechts. Dit heb ik na het incident gemeld bij ProRail". ProRail is blij met de feedback en heeft na de melding in samenwerking met de betreffende gemeente borden geplaatst om de onbewaakte overweg nog eens extra aan te kondigen.

International Level Crossing Awareness Day ( ILCAD) 

Het is niet toevallig dat ProRail op 6 juni naar buiten komt met de bovenstaande beelden. Op deze dag is ProRail gastheer van de International Level Crossing Awareness Day (ILCAD), een internationele bijeenkomst waar spoorlanden vanuit de hele wereld bij elkaar komen om te spreken over veiligheid op en rond overwegen. Het event is bedoeld om kennis met elkaar uit te wisselen. Met deze kennis helpt ProRail andere landen, maar wordt ProRail ook zelf geholpen door de internationale spoorsector.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers