Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Winnende baan Grote Kleine Treinencompetitie in Tilburg

Nieuws

22 november 2021

Het werk van het winnende team van De Grote Kleine Treinencompetitie is te bewonderen op Utrecht Centraal en Station Tilburg. Het tv-programma van Omroep MAX eindigde afgelopen woensdag in een overwinning van het Oranje Team. Een van de prijzen was dat de modelspoorbanen op de stations te zien zouden zijn.

Spoorachtergrond

Het team heeft zelf een spoorachtergrond. “Mijn zoon Kelvin heeft ons opgegeven”, zegt teamlid Erik Terlage, die verkeersleider van ProRail is in Utrecht. “Toen hebben we ook onze schoonzoon Ernst gevraagd, die weer hoofdconducteur is bij NS. Mijn dochter Kirsten wilde ook graag meedoen en toen hebben we het team compleet gemaakt met mijn collega Rutger, die ook verkeersleider is. En dan moet ik niet mijn vrouw vergeten die ook veel op de achtergrond heeft gedaan!”

Eigenlijk is dit wel ons paradepaardje.

Erik Terlage treinverkeersleider bij ProRail

Harry Potter

André van Duin en juryleden Diane Meyboom en Evan Daes gingen vanaf half oktober op zoek naar de beste modeltreinbouwer van Nederland, in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Iedere week stond er een ander thema op het programma. De baan op Utrecht Centraal komt uit de aflevering met als thema 'Films'. Team Oranje koos voor 'Harry Potter'. Onder andere het Zweinstein Kasteel is te zien, net als het Zwerkbalstadion. Deze baan is tot half december op Utrecht Centraal te bewonderen.

"Dit is echt een filmset", zei de jury over deze baan. "Het is zo rijk wat jullie hebben gedaan". Ze kregen 8 punten voor de baan.

Dit is echt een filmset.

Jury Grote Kleine Treinencompetitie

Tilburgse Kermis

In de aflevering met als thema 'Hollands Glorie' besloot het team om station Tilburg en de Tilburgse Kermis na te maken. “Eigenlijk is dit wel ons paradepaardje”, zegt Erik. “Er zit echt het meeste tijd in. De perronkap (‘de kroepoek’ genoemd in Tilburg) hebben we bijvoorbeeld helemaal zelf gemaakt.” De teamleden komen niet uit Tilburg. “Maar we wilden graag een kermis doen. En die in Tilburg ligt heel dicht bij het station en het spoor. En is ook nog de grootste van de Benelux.”

Met honderdduizenden bezoekers is Roze Maandag op de Tilburgse Kermis een evenement binnen een evenement. Dat is ook terug te zien in de baan. "Met heel veel roze poppetjes en regenboogkleuren. Een hele vrolijke baan!", aldus het team. Afgelopen woensdag was de finale van De Grote Kleine Treinencompetitie. Voor creativiteit kreeg het Oranje Team een 8. Voor de bouwkwaliteit en techniek kreeg het team een 9. Daarmee wonnen zij de competitie.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers