Wisselverwarming testen bij 20 graden

Nieuws

Gepubliceerd op 20 oktober 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:13 uur

De afgelopen dagen leek het wel zomer, maar ProRail is al bezig om het spoor zo goed mogelijk voor te bereiden op de winter. We testen deze maand namelijk de wisselverwarming.

1,2,3, test

Het testen van de wisselverwarming gebeurt op verschillende manieren. Via warmtebeeldcamera's, door het uitlezen op afstand of door inspectie ter plaatse. Mocht de verwarming van de wissels problemen geven dan kunnen we deze nu al repareren. Zo zorgen we dat de wissels goed voorbereid zijn op winters wee

Groene wisselverwarming

Sneeuw en ijs kunnen problemen geven aan wissels. Ze kunnen bevriezen of blokkeren door ijs en sneeuw. Het verwarmen van de wissels kan dat voorkomen. Zodra het koud wordt, verwarmen we daarom 5500 van de ruim 7000 wissels met wisselverwarming. Ongeveer tweederde hiervan verwarmen we op (groen) gas. Het overige deel van de wissels wordt elektrisch verwarmd. We zorgen dat de verwarmingen werken door ze goed te onderhouden, op tijd te inspecteren en te laten ‘proefbranden’. Als er echt een pak sneeuw ligt dan graven we veel wissels uit. Sneeuw en ijs blijven dan niet op de wissel liggen, maar vallen erdoor heen.

Steeds slimmer

Vanaf november ‘plakt’ ProRail 1500 draadloze sensoren op wissels bij belangrijke spoorknooppunten. De sensoren kunnen op afstand aangeven of de wisselverwarming goed werkt. Te koud op het spoor? Dan stuurt de wissel een sms’je aan onze onderhoudsdienst. Die kunnen dan het spoor nog op voor herstelwerkzaamheden voordat er een storing plaatsvindt. De sensoren zijn een hulpmiddel om mogelijke vertraging van het treinverkeer in de winter te voorkomen en worden deze winter voor het eerst ingezet

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers