Zandhazenbrug wint de nationale staalprijs 2018

Nieuws

4 oktober 2018

De Zandhazenbrug over de A1 bij Muiderberg is de winnaar van de staalprijs 2018 geworden in de categorie infrastructuur. De Zandhazenbrug is een van de grootste spoorboogbruggen van Europa. De naam van de brug is afgeleid van de bijnaam van inwoners van Muiderberg: Zandhazen. ProRail feliciteert alle partners van harte met deze mooie prijs!

De nieuwe spoorbrug is met een lengte van meer dan 250 meter de langste boogbrug over het spoor van Nederland en een van de grootsten in Europa. Bovendien is de brug het grootste en zwaarste object dat ooit in Nederland over de weg is verplaatst. De brug overspant in één keer de nieuwe, verbrede A1 en er is net zo veel staal in verwerkt als in de Eiffeltoren.

Bijzonder ontwerp

De nieuwe spoorbrug over de A1 is onderdeel van de grootschalige weguitbreiding van het traject Schiphol-Amsterdam-Almere, bij het verkeersknooppunt Muiderberg. Om het aantal rijstroken op deze locatie te kunnen verdubbelen, moest het bestaande betonnen spoorwegviaduct worden vervangen door een nieuwe stalen spoorbrug. De Flevospoorlijn kruist de snelweg onder een zeer schuine hoek (± 27°). De combinatie van de hoek en de eis om, ondanks de lengte, geen tussensteunpunten te plaatsen leidde tot het bijzondere ontwerp.

Weinig hinder

Natuurlijk voelen wij ons als mede opdrachtgever naast Rijkswaterstaat ook winnaar en zijn we super trots op deze prijs. Waar we bijzonder trots op zijn is dat weg- en treinverkeer weinig hinder hebben ondervonden tijdens de bouw van de 15.000 ton zware brug. Tijdens het gehele project zijn er slechts twee korte buitendienststellingen van de rijweg A1 geweest: één weekend voor het inrijden van de spoorbrug en één nacht tijdens het slopen van de oude spoorbrug en het schuiven van de nieuwe spoorbrug. Het spoor is slechts vier dagen buitendienst geweest.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers