Zaterdag start 9-daagse spoorvernieuwing rondom Tilburg

In de nacht van vrijdag 13 oktober op zaterdag 14 oktober is het zover: dan start ProRail met een aantal grote werkzaamheden rondom Tilburg. Het gaat om het vernieuwen van wissels, het inschuiven van een onderdoorgang en de verbreding van een perron. De gevolgen voor het treinverkeer zijn ingrijpend.
Het huidige overpad
Als de tunnel in Oisterwijk klaar is, wordt het huidige overpad verwijderd

Tunnel schuiven 

In Oisterwijk gaan we een nieuwe tunnel onder het spoor schuiven. Deze staat al klaar naast het spoor. Met behulp van hydraulische vijzels wordt de ruim 800.000 kilo wegende tunnel zo’n 40 meter verschoven. Dat gebeurt naar verwachting maandagochtend. De tunnel wordt direct na de herfstvakantie in gebruik genomen. Het huidige overpad wordt dan opgeheven. Behalve een veilige onderdoorgang krijgt het station ook aan de noordzijde van het spoor een entree.

Station Tilburg Universiteit

In Tilburg wordt station Tilburg Universiteit vernieuwd. Het zogenaamde eilandperron wordt verbreed van 3,5 meter naar ruim 8 meter. Dit betekent dat het naastgelegen spoor wordt verlegd en verlengd. Op het verbrede perron komt nieuw stationsmeubilair en nieuwe ledverlichting. Ook wordt het onbeveiligde overpad opgeheven en in plaats daarvan komt er een nieuwe veilige toegang die niet meer over het spoor gaat.

Spoorvernieuwing emplacement Tilburg

Op het emplacement in Tilburg vernieuwen we grote delen van het spoor. Het gaat om spoorstaven, de dwarsliggers en het grind (ballast) waarop deze rusten. Ook worden er complete wissels vernieuwd. Door de infra tijdig te vernieuwen houden we het spoor in goede conditie zodat de treinen er veilig en betrouwbaar gebruik van kunnen blijven maken. 

Waarom in de herfstvakantie? 

ProRail heeft in overleg met reizigers- en goederenvervoerders er voor gekozen een aantal grote werkzaamheden met elkaar te combineren en gelijktijdig uit te voeren. Daarbij is bewust gekozen voor de herfstvakantie (14 tm 22 oktober) omdat er dan minder reizigers zijn. Hieronder een overzicht van de plaatsen waar wordt gewerkt.

Gevolgen treinverkeer

  • Zaterdag 14 oktober tot 09.00 uur is er geen treinverkeer mogelijk tussen Breda en Tilburg, tussen Tilburg en ’s-Hertogenbosch en tussen Tilburg en Eindhoven
  • Vanaf zaterdag 14 oktober 09.00 uur tot zondag 15 oktober 16.00 uur is er geen treinverkeer mogelijk tussen Tilburg en ’s-Hertogenbosch, tussen Tilburg en Boxtel en tussen Tilburg en Breda
  • Vanaf zondag 15 oktober 16:00 uur tot en met zondag 22 oktober is er geen treinverkeer mogelijk tussen Tilburg en Boxtel en tussen Tilburg en 's-Hertogenbosch

Als alternatief vervoer zet NS voor haar reizigers bussen in. Ook worden reizigers geadviseerd de reisplanner kort voor vertrek te checken voor het meest actuele reisadvies en rekening te houden met 15 tot 30 minuten extra reistijd afhankelijk van het traject en het tijdstip van reizen.

ProRail verbetert het spoor

Het Nederlandse spoornetwerk wordt zeer intensief gebruikt en het treinverkeer zal in de toekomst alleen maar toenemen. ProRail is verantwoordelijk voor het onderhoud van de spoorinfrastructuur én voor de vernieuwing van het spoor en van stations. Om onnodige storingen te voorkomen vernieuwen we tijdig onderdelen van het spoor zoals spoorstaven, dwarsliggers en bovenleiding. Zo dragen we zorg voor een veilig en betrouwbaar spoor.
spoorvernieuwing

Gepubliceerd op