Ze doen het: de zonnepanelen op station Eindhoven

Nieuws

Gepubliceerd op 22 december 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:32 uur

De 1900 zonnepanelen op de monumentale perronoverkapping van station Eindhoven zijn in werking gesteld. Vanaf nu wordt minimaal 60% van het jaarlijkse energieverbruik door ProRail op dit station opgewekt met panelen. Een gigantische energiebesparing!

Het eerste paneel werd in oktober op z'n plek gelegd door projectmanager Sonja Sanders van ProRail samen met directeur Niek Bink van aannemer Bink Solar. Daarna is het dak in sneltreinvaart vol gelegd met panelen. Vandaag konden de panelen in werking worden gesteld. Nu hopen we natuurlijk dat de zon zich snel weer laat zien ;) 

450 duizend kilowattuur

ProRail verbruikt op station Eindhoven jaarlijks 775.000 kWh. Dat staat gelijk het verbruik van zo’n 220 huishoudens. De 1.900 panelen leveren minimaal 450.000 kWh oftewel het verbruik van zo'n 130 huishoudens. Als er meer energie wordt opgewekt dan ProRail nodig heeft, gaat het overschot naar NS. Vakdeskundige Robin Schipper legt uit: “We hebben gekeken naar het totale verbruik van NS en ProRail. De verbruiken worden geregistreerd in twee hoofdmeters. We hebben uitgezocht wie op welk moment hoeveel energie nodig heeft. Het uitgangspunt is om de opgewekte energie direct te gebruiken voor bijvoorbeeld de roltrappen, liften en bewegwijzering."

Grootste zonnedak van nederland

ProRail heeft de ambitie om in 2030 alle energie die we verbruiken zelf op te wekken. Dit gaan we onder meer doen door alle geschikte stationsdaken en perronoverkappingen te voorzien van zonnepanelen; zo krijgen we het grootste zonnedak van Nederland. De plaatsing op de monumentale kap in Eindhoven is mede mogelijk dankzij een subsidie van Stimulering Duurzame Energie. Het project is uitgevoerd door ProRail in samenwerking met ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis en BINK Solar.

Monumentale perronkap

De perronkap is een Rijksmonument en daarom was het nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Samen met een architect van Arcadis is er goed gekeken naar de ruimtelijke en esthetische inpassing van de zonnepanelen op het dak. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft een positief advies afgegeven op de ontwerpuitgangspunten.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers