Zelfs twéé boeken voor Utrecht Centraal

Nieuws

5 december 2016

Zoek je nog een last minute cadeau voor Sinterklaas of alvast vermaak voor de kerstdagen? De opening van een nieuw station, zoals Utrecht Centraal op 7 december, is vaak aanleiding voor een boek over dit soort iconen in de stad. En Utrecht Centraal krijgt maar liefst twee boeken.

Spoorknooppunt van het land

Het grootste station van Nederland met het belangrijkste spoorknooppunt van het land is vernieuwd en wordt geopend. Hoeveel meer reden moet je hebben om een boek te schrijven? Utrecht Centraal biedt zoveel aanknopingspunten dat afgelopen weken zelfs twee boeken in de schappen kwamen. Omroep RTVUtrecht zond dit weekend trouwens een mooie documentaire uit over de totstandkoming van het station. Terug te vinden op de site van de omroep, onder 'gemist'.

Veel foto's in 'Utrecht Centraal'

Zo kwam het boek 'Utrecht Centraal' van de persen, van de hand van Jos Zijlstra, conservator bij het Spoorwegmuseum en spoorkenner Victor Lansink.  Met daarin een keur ook aan foto's en beelden, de mooiste uit de collecties van Het Utrechts Archief en Het Spoorwegmuseum natuurlijk. Het boek toont rijk geïllustreerd een spoor van allervroegste begin tot aan de moderne tijd.

Van oud naar nieuw: 'Verjongd stadshart. Een nieuw Utrecht Centraal' 

Het andere boek dat kortgeleden in de schappen kwam, heet: 'Verjongd stadshart. Een nieuw Utrecht Centraal'. Het werd geschreven door Ton Burgers, Jan Vredenburg en Herbert Boland. Ook hierin ruim aandacht voor geschiedenis en toekomst. Onder andere met een voorwoord van Pier Eringa, president-directeur van ProRail.

In dit boek krijgt de recente vernieuwing van station en spoor ook ruimschoots aandacht. Het boek biedt een kijkje achter de schermen van een bouwproject dat vanwege de samenhang met zijn omgeving immens is te noemen en voor de stad Utrecht van grote impact is. Ook het nieuwe muziekgebouw, stadskantoor, de metamorfose van Hoog Catharijne, de terugkeer van het water in de Singel en de bouw van de grootste fietsparkeergarage komen aan bod.

Lekker leesvoer in de donkere dagen 

Dus, wil je in deze donkere dagen meegevoerd worden naar tijden van weleer, toen in Utrecht nog 6 treinen per dag reden? En wil je grip krijgen op het recente verleden en een vooruitblik op de toekomst met misschien wel 150 treinen per uur? Kies dan één van deze boeken. Of beter nog, neem ze allebei!

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers