Zes dagen werk tussen Haarlem en Leiden: “Huzarenstukje”

Nieuws

23 januari 2023

In zes dagen tijd op negen locaties onderhoud en vernieuwingen aan het spoor uitvoeren door drie aannemers. Dat gaan we doen tussen 26 januari en 1 februari op het traject Haarlem – Leiden. Bouwmanager Yannick Vos heeft er maar één woord voor: “Dit is een huzarenstukje.”

Veel werk in Haarlem

In Haarlem werken we op verschillende plekken. Yannick: “Het begint al op station Haarlem zelf, waar aannemer VolkerRail bevestigingsmiddelen vervangen. Hierdoor blijft het spoor goed op zijn plek liggen. Hierdoor rijden er in het weekend ook van Haarlem naar Zandvoort en Beverwijk geen treinen.” Maar daar blijft het niet bij. “Richting Heemstede vernieuwen we sporen, onder andere in de overweg in de Westergracht. Deze overweg is drie dagen afgesloten.”

Even verderop is collega-bouwmanager Johan van der Velden samen met aannemer Dura Vermeer ook aan het werk. Zij halen wissels en een spoor weg. “Een spoor is overbodig geworden en wordt al niet meer gebruikt, dat gaan we weghalen.” Hiervoor wordt de overweg in de Pijlslaan ook drie dagen afgesloten. “In overleg met de gemeente Haarlem vinden die twee afsluitingen niet tegelijk plaats. Hierdoor blijft Haarlem goed bereikbaar.”

Hergebruik wissel Noordwijkerhout

In Noordwijkerhout wordt een wissel verwijderd, maar die gaan we niet slopen. Johan: “Nee, zeker niet. Dit wissel is namelijk nog in prima staat. We plaatsen hem daarom terug in Haarlem, waar we hem goed kunnen gebruiken. En omdat we zes dagen de tijd hebben kan Dura Vermeer het wissel van Noordwijkerhout naar Haarlem rijden en daar meteen terugleggen.”

Lisse en Leiden

Ook bij Lisse en in Leiden wordt gewerkt. De overweg in de Stationsweg in Lisse passen we aan. Ook vernieuwen we de spoorstaven in de overweg. Bij Leiden vernieuwt aannemer Strukton tegelijkertijd stukken bovenleiding zodat die er weer spik en span bij hangt.

Plan je reis

Door al deze werkzaamheden te combineren doen we meer werk in minder tijd. Hierdoor hoeven we minder vaak het spoor buiten dienst te nemen. Yannick: “We snappen heel goed dat het vervelend is om een aantal dagen met de bus te moeten of te moeten omreizen. Maar we werken dag en nacht door, zodat het oponthoud zo kort mogelijk duurt. Even doorbijten dus.”

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers