ZJA Zwarts & Jansma Architecten krijgt opdracht voor aanpassingen station Amsterdam Centraal

Nieuws

14 september 2017

Op 12 september heeft ProRail het architectenbureau ZJA de opdracht gegund hun visie verder uit te werken voor de aanpassingen die nodig zijn om station Amsterdam Centraal toekomstbestendig te maken. De opdracht heeft betrekking op een monumentale en complexe stationsomgeving.

Meer ruimte op Amsterdam Centraal

In 2030 zullen bijna 270.000 treinreizigers per dag gebruik maken van Amsterdam Centraal. Ook het aantal treinen zal fors toenemen door het hoogfrequente spoorvervoer (‘elke tien minuten een trein’) en groeiend goederenvervoer. Het huidige station én de spoorinfrastructuur moeten worden aangepast om zo meer ruimte te maken. Denk bijvoorbeeld aan verbreding van perrons en trapopgangen en eventuele verbreding van de Oosttunnel. Ook de sporen-layout moet worden vernieuwd. Dat alles gebeurt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onder de noemer Programma Hoog Frequent Spoor vervoer Amsterdam Centraal (PHS Amsterdam). De aanpassingen van het spoor en het station gaan naar verwachting rond 2020 van start.

Procedure aanbesteding

De tender leverde zo’n hoog niveau op dat de eerste plaats gedeeld moest worden tussen het team ZJA/Braaksma & Roos Architectenbureau/IGG en het team Civic architects/studioSK/Rab. Na loting werd de opdracht verstrekt aan het team ZJA/Braaksma & Roos Architectenbureau/IGG. ProRail heeft in afstemming met Bureau Spoorbouwmeester de selectiecriteria opgesteld ten aanzien van de architectonische vormgeving en kwaliteitseisen. De beoordelingscommissie bestond uit Bureau Spoorbouwmeester, NS Stations, de gemeente Amsterdam en ProRail.
 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers