Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Onze organisatie : Raad van bestuur en Executive Committee

De raad van bestuur is verantwoordelijk voor het besturen van ProRail. Dit houdt in dat de raad zorgdraagt voor een heldere strategie met bijbehorende doelen. Ook stuurt de raad van bestuur op cultuur en organisatieontwikkeling. De directeuren ondersteunen de raad bij de uitvoering van deze taken.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 9 januari 2024.

Drie leden

De raad van bestuur bestaat uit drie leden: een CEO, een CFO en een COO. De CEO (Chief Executive Officer) richt zich vooral op de thema’s strategie, humanresourcesmanagement, communicatie, audit en relatiemanagement. De thema’s financiën en compliance vormen het domein van de CFO (Chief Financial Officer). De COO (Chief Operational Officer) heeft de verantwoordelijkheid voor de operationele onderdelen. Hiertoe behoren assetmanagement, ICT, projecten en verkeersleiding.

Raad van bestuur

 • John Voppen Chief Executive Officer (CEO)

  John Voppen is op 1 december 2019 gestart als CEO van ProRail. Daarvoor (sinds april 2016) was hij COO. Na zijn studie aan de Universiteit van Twente is John jaren werkzaam geweest als senior manager bij Accenture. Sinds 2005 heeft hij diverse functies gehad binnen ProRail. Van Manager Control IM tot directeur Financiën, en van 2011 tot 2016 directeur Verkeersleiding. Naast zijn werk is John lid van de Raad van Toezicht van het Deventer Ziekenhuis en in zijn vrije tijd traint hij een basketbalteam.

 • Mirjam van Velthuizen-Lormans Chief Financial Officer (CFO)

  Mirjam van Velthuizen-Lormans startte op 1 november 2021 als CFO bij ProRail. Na haar studie Beleid en management Gezondheidszorg (BMG) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werkte zij 25 jaar in de zorgsector, waarvan 11 jaar als bestuurder. Na diverse managementfuncties werd zij lid van de raad van bestuur van de Rivas Zorggroep. Voor haar overstap naar ProRail was zij CFO en lid van de raad van bestuur van het UMC Utrecht, waar zij bekend stond als aanjager van vernieuwing en digitalisering binnen een organisatie. Haar passie ligt in het verbinden van mensen om over grenzen heen tot innovatie en maatschappelijke resultaten te komen.

 • Marieke Schöningh Chief Operational Officer (COO)

  Marieke Schöningh is op 1 oktober 2023 gestart als COO bij ProRail. Marieke studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna was zij onder meer consultant bij organisatieadviesbureau McKinsey en vervulde verschillende (internationale) managementrollen bij DSM. Van 2016 tot augustus 2023 was zij COO bij SHV Energy. Marieke‚Äôs passie ligt bij organisaties met duurzaamheid als kloppend hart en daarmee een leidende rol spelen in hun sector.

Dagelijkse operatie

De raad van bestuur én de directeuren vormen samen de Executive Committee (ExCo). De ExCo is verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie van ProRail en de uitvoering van onze strategie.

De Executive Committee bestaat in totaal uit acht leden, inclusief de raad van bestuur.  Iedere directeur is verantwoordelijk voor een bedrijfseenheid. De raad van bestuur en de Executive Committee worden ondersteund door de bestuurssecretaris.

Executive Committee

 • Bas Bakker Capaciteitsmanagement

  Bas werkt al jaren in de spoorwereld. Vanaf juli 2019 was hij manager Mobiliteitsontwikkeling bij de afdeling Capaciteitsmanagement. Voor die tijd was hij directeur Concessiemanagement en Strategie en directeur Netwerkontwikkeling en Ontwerp bij NS. Daarvoor leidde hij de aanbestedingen van de OV-concessies in en rondom Amsterdam en was hij management consultant. Bas studeerde Transport Economics aan de Erasmus Universiteit.

 • Riet Schroven Projecten

  Riet was hoofd Operatie Onderhoud & Services bij NS. Daarvoor werkte ze onder meer als vice president Construction and Maintenance bij VodafoneZiggo. Daar zette zij succesvol een fusie neer tussen verschillende bedrijven en ze stuurde de infrastructuurprojecten aan. Daarnaast heeft Riet ervaring als managementconsultant in diverse landen.

 • Benaissa el Hammadi Asset Management

  Benaissa heeft een achtergrond in de energiesector. In november 2004 begon hij bij InterGen waar hij verschillende posities vervulde. In mei 2012 stapte hij naar Enecogen over. Daar was hij eindverantwoordelijke en rapporteerde hij aan de twee eigenaren: Dong en Eneco. In 2015 begon hij als directeur Asset Management bij de netbeheerder Stedin en is sinds augustus in dezelfde positie werkzaam bij ProRail. Benaissa heeft Bedrijfskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit.

 • Hans Smits Verkeersleiding

  Hans Smits werkt sinds 1985 in de spoorsector en heeft veel ervaring in het IT- en operationele werkveld. In 2006 startte hij bij ProRail. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de landelijke incident- en calamiteitenorganisatie. Van daaruit heeft hij mede vormgegeven aam de vorming van het OCCR. Als manager landelijke Verkeersleiding heeft hij het CMBO vormgegeven en had hij daaropvolgend de regie op de dagelijkse loop van al het reizigers- en goederentreinverkeer in Nederland. Daarnaast was hij in de afgelopen anderhalf jaar voorzitter van het Operationele Team Corona van ProRail. Als directeur Verkeersleiding heeft hij onder meer de opdracht om de dagelijkse operatie logistieke op orde te brengen.

 • Arjen Boersma ICT

  Arjen is in 2008 bij ProRail begonnen om de operatie van ICT procesmatig in te richten en de kwaliteit van de ICT dienstverlening te verhogen. Na diverse advies- en management functies binnen en buiten ICT, is hij in 2015 manager van het CIO Office geworden en gaf hiermee richting aan alle IT ontwikkelingen. Voor ProRail werkte Arjen als Organisatie Adviseur en Verandermanager en vervulde diverse interim-management functies in de IT en Informatievoorziening in uiteenlopende sectoren. Bij ProRail staat Arjen voor samenwerken, verbinden en doorbreken van patronen om de technologiesprongen mogelijk te maken die wij nodig hebben om klaar te zijn voor de toekomst.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers