Innovatie : Advanced Analytics

ProRail werkt samen met geselecteerde partners in concrete deelprojecten aan de ontwikkeling van Advanced Analytics. Doel: met behulp van vele datasets en slimme algoritmes een versnelling te realiseren in data gedreven werken in de spoorbranche.

Praktisch

Verschillende partners werken onder leiding van ProRail aan praktische, analytische (big data, machine learning) toepassingen.

Zo krijgen we met de implementatie Beeldherkenning Conditie een toepassing die via algoritmes inzicht in de conditie en degradatie van assets inzichtelijk gaat maken. Miljoenen foto’s met spooronderdelen worden zo via algoritmes gecontroleerd op normafwijkingen. Zo zijn bijvoorbeeld eventuele losse veerklemmen die de spoorstaaf en de dwarsligger verbinden goed op te sporen.

Ander projecten

In een ander project geven data en algoritmes inzicht in de toekomstige energiebehoefte van de onder- en schakelstations die de bovenleiding en andere spoorse systemen voeden. Met de implementatie PowerAll weten waar we de komende tien jaar moeten bijbouwen om tijdig aan de energievraag van de spoorvervoerders te kunnen voldoen.

Het verlagen van de verblijftijden van treinen helpt bij het verminderen van capaciteitsknelpunten die we nu en in de toekomst hebben. De implementatie van Automatiseren en Digitaliseren Spoorvervoer Emplacementen geeft het daarvoor benodigde inzicht in (on)benutte capaciteit op emplacementen.

Data en kenmerken

Met de implementatie Beeldherkenning Configuratie, worden de met een videoschouwtrein gemaakte foto’s van het spoor via algoritmes omgezet in actuele objectdata en -kenmerken om zo de objecten database actueel te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan type dwarsligger (hout of beton), verschillende soorten lassen en borden langs het spoor.

Innoveren

Bij ProRail kijken we altijd vooruit. Want we willen niet alleen vandaag mensen, steden en bedrijven met elkaar verbinden, maar ook morgen. Met slimme ideeën en innovatieve oplossingen werken we aan een spoor dat klaar is voor de toekomst. Dat betekent: minder volle treinen, meer treinverkeer, en minder storingen. En: zo duurzaam mogelijk.

Lees meer over innovatie Lees meer over innovatie

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers