ICT : Visie op digitalisering

Hoe de wereld en het spoor er in 2040 uitzien, weten we niet. Maar dit weten we als ProRail wel: om onze klanten ook in de toekomst zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, moeten onze spoorinfrastructuur en organisatie robuust, betaalbaar en wendbaar zijn. Digitalisering is daarvoor cruciaal. In de ProRail Visie op digitalisering lees je waarom dat zo is en wat dat betekent voor de spoorsector.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 17 april 2024.

Meer, beter, efficiënter

Meer treinen laten rijden, flexibeler zijn, kostenbesparing … het is een greep uit de uitdagingen waar ProRail voor staat. Onze fysieke infrastructuur - het spoor zoals dat er ligt - loopt tegen haar grenzen aan. Er is steeds minder ruimte om te bouwen en het is heel duur om te veranderen. We moeten dus op zoek naar een andere manier om meer, beter en efficiënter te werken. Digitaler werken is die manier. Als ProRail zijn we altijd in gesprek met betrokken partijen uit de volle breedte van de spoorsector. Ook zij geven aan dit van ons te verwachten.

Bekijk: Video over digitalisering (gemaakt met AI)

Ambitie

Met deze visie geeft ProRail vorm aan een serieuze digitaliseringsambitie, vertelt directeur ICT Arjen Boersma. “We voegen een nieuwe dimensie toe aan de bestaande infrastructuur: de digitale infrastructuur. Dat vergt de komende jaren veel van ons en onze omgeving. Denk aan het invoeren van digitale oplossingen, modernisering van ons ICT-landschap en het opbouwen van de juiste vaardigheden. Alles om het spoorvervoer naar een hoger niveau te tillen, naar een veerkrachtig systeem.”

Denk bijvoorbeeld aan een boekingsplatform voor goederenvervoer dat onze klanten de mogelijkheid geeft flexibeler treinen in te boeken. Of een algoritme dat data uit het spoor analyseert zodat aannemers direct zien of we ergens risico lopen op schade of dat onderhoud juist nog even kan wachten.

Visie op digitalisering

ProRail werkt al aan digitalisering, maar we willen en moeten versnellen. Alleen dan kunnen we blijven voldoen aan de behoeften van reizigers, verladers en onze omgeving. De spoorse wereld is er van oorsprong één van staal, niet van enen en nullen. In de Visie op digitalisering doen we uit de doeken welke ontwikkelingen we voorzien en wat ons kan helpen om het fysieke spoor ‘slimmer’ te maken. Ook onderzoeken we hoe we vorm kunnen geven aan een meer digitale dienstverlening.

De wereld om ons heen digitaliseert in hoog tempo, en wij gaan mee.

Mirjam van Velthuizen CFO bij ProRail

Samen digitaler worden

“De wereld om ons heen digitaliseert in hoog tempo, en wij gaan mee”, zegt CFO Mirjam van Velthuizen. “Wij willen en moeten innovaties en nieuwe technologieën omarmen. Dat kunnen we niet alleen, we gaan dus ook met onze partners in gesprek om deze kansen samen te benutten. Als we tien jaar verder zijn weet ik zeker dat ProRail forse stappen heeft gezet in de digitalisering van het spoor. Onze Visie op digitalisering is daarbij onze leidraad.”

De komende jaren leggen we het fundament voor onze digitalisering door digitale mogelijkheden te betrekken op alles wat we doen. Tegelijkertijd zullen we de digitale middelen die we al hebben, moderniseren. En nieuwe middelen ontwikkelen. Dat doen we in continu gesprek en samenwerking met onze stakeholders. Wat we doen, doen we voor verlader, reizigers en vervoerder. Met deze Visie op digitalisering als onderdeel van onze strategie, bereiden we ons actief voor op de toekomst.

Onze visie

Onze visie op digitalisering hebben we opgeschreven. Het is een visie gericht op het jaar 2040, waarin we met een brede blik vanuit ProRail kijken naar de ontwikkelingen die voor ons liggen, de systemen die aangepakt dienen te worden en de leermomenten die we willen benutten.

Lees verder Lees verder

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers