Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Wat wij doen : ICT

Wat je ziet: spoor, bovenleiding, relaiskasten, spoorbomen, treinen die rijden. Wat je niet ziet: al onze ICT-systemen daarachter. Die zorgen voor een veilig verloop van het treinverkeer, (datagedreven) onderhoud aan het spoor én ze helpen ons om in de toekomst meer ruimte op het spoor beschikbaar te maken voor reizigers en goederenvervoerders.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 17 april 2024.

Onmisbare ICT

Je zou het misschien niet denken, maar ProRail is het bedrijf met de grootste ICT-afdeling van Nederland. Zonder ICT rijdt er geen trein.

Voor ProRail zijn goede communicatiesystemen bijvoorbeeld onmisbaar. Onze planners zetten de dienstregeling in door onszelf ontwikkelde systemen. Die gebruiken treindienstleiders weer om contact te hebben met de machinisten. Ook onderhouden en ontwikkelen we communicatiesystemen zodat bij een incident álle benodigde partijen -treinverkeersleiding, machinisten, incidentenbestrijders, hulpdiensten- snel en juist geïnformeerd worden. Én we maken systemen voor het optimaal plannen van onderhoud en nieuwbouw aan het spoor.

ICT maakt ruimte op het spoor

Bijna alles wat we doen, is maatwerk voor het Nederlandse spoor. Onze ICT-afdeling onderhoudt onze systemen, moderniseert die én innoveert continu om ons spoor klaar te maken voor de toekomst. De vraag naar vervoer van reizigers en goederen over het spoor groeit namelijk. En dat lossen we niet zomaar op door heel veel meer spoor neer te leggen. Daarvoor is niet genoeg ruimte in ons land. Nee, met slimme systeemoplossingen verzamelen we data om strakker te kunnen plannen en treinen korter op elkaar te kunnen laten rijden. Zo maken we meer ruimte op het spoor.

Want het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar elke dag miljoenen reizigers en goederen vervoeren, is niet vanzelfsprekend. Het begint allemaal met data. In onderstaande video wordt je meegenomen lang de weg die data binnen ons spoornetwerk aflegt.

Bekijk: Video over ICT voor het spoornetwerk

Innovatie in het spoor

We onderzoeken, testen en ontwikkelen. Dat doen we met de nieuwste bestaande techniek en ook samen met heel veel ontwikkelpartners. Onze ICT-afdeling werkt in een uitdagend landschap met enerzijds bestaande, soms ‘oude’, infrastructuur en anderzijds de nieuwste ontwikkelingen. Dus alles gaat gewoon door, terwijl we op de achtergrond werken aan de toekomst. Daarnaast is wát we doen heel divers: van standaard ‘van de plank’-implementatie tot heel diep maatwerk. We zijn continu in beweging.

Visie op digitalisering

Hoe de wereld en het spoor er in 2040 uitzien, weten we niet. Maar dit weten we als ProRail wel: om onze klanten ook in de toekomst zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, moeten onze spoorinfrastructuur en organisatie robuust, betaalbaar en wendbaar zijn. Digitalisering is daarvoor cruciaal.

Lees over dit onderwerp Lees over dit onderwerp

Werken bij ProRail.
Elke dag vooruit.

Nieuwe technologieën veranderen de wereld. Ook op het spoor. Sterker nog, wij zijn een van de grootste en meest diverse ICT-organisaties in Nederland. Onze drive? Nederland vooruithelpen.

Bekijk vacatures Bekijk vacatures