: Kijfhoek nog veiliger en beter

Kijfhoek is het grootste goederenemplacement van Nederland. Per jaar vertrekken en passeren hier tienduizenden goederentreinen. Op dit moment werkt ProRail hard aan verbeteringen op Kijfhoek.

Veiligheid

Zo loopt er een programma om de veiligheid te verhogen. Dit programma versterkt ook de relatie met de omgeving en de samenwerking met partners zoals vervoerders en aannemers. Dat gaat steeds beter en nieuwe technieken en uitvindingen zoals slimme rode led-seinen, dragen bij aan de veiligheid. De aanleiding voor dit programma waren verschillende gebeurtenissen die in de zomer van 2018 plaatsvonden op Kijfhoek.

Modernisering heuvelsysteem

Er wordt daarnaast hard gewerkt aan de modernisering van systemen. Op Kijfhoek liggen veel sporen naast elkaar. Dat maakt het de ideale plek om wagons met verschillende bestemmingen te ontkoppelen, te sorteren en weer te koppelen aan andere wagons. Dat sorteren gebeurt volledig automatisch. Dit heet 'heuvelen'.

Het heuvelsysteem wordt ongeveer elke twintig jaar gemoderniseerd. Op dit moment bereidt ProRail een nieuwe modernisering voor. Ook een deel van de sporen op Kijfhoek worden vervangen. De verwachting is dat dit in 2024 klaar is.

Heuvelen op Kijfhoek met ketelwagens
Heuvelen op Kijfhoek met ketelwagens

Calamiteitenwegen

ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werken samen aan de verbetering van Kijfhoek. Daar zijn verschillende investeringen uit voortgekomen:

  • Er komen twee extra calamiteitenwegen, waardoor de sporen op Kijfhoek bij een incident beter bereikbaar zijn voor de brandweer en overige hulpverleningsdiensten. Een incident kan daardoor sneller, veiliger en effectiever worden bestreden.
  • Een andere gezamenlijke investering is de aanschaf van drie schuimbluswagens voor de brandweer. Eén daarvan is speciaal voor ProRails brandweer op Kijfhoek. De andere twee kan de brandweer van de Veiligheidsregio inzetten bij een incident op Kijfhoek.

Tot slot gaat ProRails brandweer nauwer samenwerken met de brandweer van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers