Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Modulaire en circulaire gebouwen : Testen

Op de binnenplaats van De Inktpot, het hoofdkantoor van ProRail, staan vier grote houten bakken gevuld met verschillende beplanting en ondergrond. In deze bakken testen we de mogelijke begroeiing op het dak van onze nieuwe modulaire railgebonden gebouwen (RGG). Hierbij streven we naar een resultaat dat modulair, circulair, biobased, energieneutraal en natuurinclusief is.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 14 juni 2024.

Beplanting tegen effecten klimaatverandering 

De beplanting met waterbuffering op het dak van deze gebouwen moet zorgen voor een goede water- en warmteregulatie. Dat is nodig, omdat we door klimaatverandering niet alleen te maken kunnen krijgen met hevige wateroverlast, maar ook met droge en zeer warme perioden. We noemen dergelijke daken daarom ook vaak ‘groenblauwe daken’.

Nieuw ontwerp 

Tot nu toe wordt zo'n groenblauw dak meestal voorzien van sedum, maar hier kleven nadelen aan. In de eerste plaats is het gelegd op een kunststoflaag, die niet afbreekbaar is en daarnaast kan sedum bij aanhoudende droogte verdorren. Daarom heeft ProRail opdracht gegeven voor de ontwikkeling van een verbeterd waterretentiedak. Vereisten voor het ontwerp waren: 

  • Beplanting passend bij de omgeving van het gebouw, die overeind blijft bij extreem schommelende weertypes en beperkte beheertaken.
  • Een volledig biobased en/of circulaire constructie.

Samenwerken

Verschillende innovatieve bedrijven sloegen de handen ineen. Het resultaat is te zien in de vier testbakken. In elk van de bakken is gekozen voor een beplanting die is afgestemd op een andere natuurlijke omgeving. De bakken blijven minstens een jaar staan om te zien hoe de vegetatie zich houdt in de verschillende seizoenen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers