Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Schiphol - Amsterdam : Twee nieuwe wissels

Vanaf 2023 reis je met de Airport Sprinter van Schiphol naar Amsterdam Centraal. Om deze nieuwe verbinding te realiseren legt ProRail twee cruciale overloopwissels aan tussen Schiphol en station Amsterdam Zuid. Daarmee wordt het mogelijk om acht keer per uur een Airport Sprinter te laten pendelen tussen Schiphol en Amsterdam Centraal.

Locatie
Schiphol-Amsterdam
Startdatum
2022
Einddatum
2022

Verrassende mogelijkheden door twee overloopwissels

Door de aanleg van de twee overloopwissels tussen Schiphol en Amsterdam Centraal ontstaat er ruimte op het spoor om op de binnenste sporen een treindienst tussen Hoofddorp, via Schiphol Airport, Amsterdam Lelylaan, Amsterdam Sloterdijk naar Amsterdam Centraal te realiseren. Een overloopwissel is een gekoppeld wissel, waarmee tussen twee parallelle sporen van spoor kan worden gewisseld.

Perronverlening Almere Buiten

Als eveneens de perrons in Almere Buiten zijn verlengd, kan er een nieuwe dienstregeling worden gereden. Een dienstregeling waarin op de buitenste sporen de IC Direct rijdt tussen Rotterdam, via Schiphol, naar Amsterdam Zuid. Een deel gaat over de Hanzelijn (Lelystad-Zwolle) richting Leeuwarden/Groningen.

Zo houden we Amsterdam bereikbaar

Het aanleggen van de twee overloopwissels, de perronverlenging in station Almere Buiten en de invoering van de Airportsprinter vangt voor de kortere termijn de verwachte groei van het reizigersvervoer op. Zo houden we de regio Amsterdam bereikbaar.

Samenwerking

Wij voeren dit project uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en in nauwe samenwerking met NS. 

Nieuwe intercity’s

NS zet vanaf 2023 op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Schiphol een nieuwe generatie intercity’s (ICNG) inzetten. De frequentie van deze nieuwe intercity’s gaat omhoog, van vijf naar zes keer per uur.

Met de komst van het nieuwe materieel kan tussen Lelystad en Zwolle (de Hanzelijn) sneller gereden worden. Hierdoor daalt de reistijd vanuit het noorden naar Schiphol met een paar minuten. De precieze tijdswinst moet nog worden vastgesteld.  

Planning

In het eerste kwartaal 2020 wordt er gestart met de planstudie. Twee jaar later, in het tweede kwartaal, kunnen we dan beginnen met de aanleg van de wissels. Daar zijn we dan in het vierde kwartaal van 2022 mee klaar. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers