Haarlemmermeer : Groot onderhoud Schiphol

ProRail werkt aan een blijvende goede verbinding van en naar Schiphol. Hiervoor is intensief onderhoud nodig. In de periode 2022-2028 vinden er grootschalige vernieuwingswerkzaamheden plaats op Schiphol tussen Riekerpolder, Schiphol en Hoofddorp opstelterrein.

Locatie
Haarlemmermeer
Startdatum
2022
Einddatum
2028

Klaar voor de toekomst

De werkzaamheden in de Schipholtunnel kunnen niet onder reguliere omstandigheden gerealiseerd worden. Er zijn meer buitendienststellingen dan gebruikelijk nodig. Per treinvrije periode zullen we treinreizigers en andere belanghebbenden uitgebreid informeren. Het werk is gebundeld en naar voren gehaald teneinde later minder oponthoud en overlast te hebben.

Wat gaat er gebeuren? In beide tunnelbuizen worden sporen, dwarsliggers en bovenleiding vernieuwd. Ook de treinbeveiliging wordt aangepakt. In de oudste tunnelbuis worden de brandwerende wand en plafondplaten verwijderd en de asbesthoudende lijm. Deze materialen zijn gebruikt bij de aanleg van de tunnel in de jaren ’80. De sporen langs de perrons worden verhoogd, zodat de treininstap hoger komt te liggen en daarmee dichter bij het perron.

Betrouwbaar functioneren

We maken de Schipholtunnel klaar voor 40 jaar betrouwbaar functioneren door vervanging en vernieuwing van spoor infrastructuur. In de periode 2022-2028 vinden er grootschalige vernieuwingswerkzaamheden plaats op Schiphol tussen Riekerpolder, Schiphol en Hoofddorp opstelterrein.

Samen met stakeholders

Snel werd hier duidelijk dat, om dit werk goed uit te voeren op één van de drukste sporen van Nederland (meer dan 100.000 reizigers per dag, en meer dan 52 treinen per uur), alle hulp van stakeholders als NS, Schiphol, reizigersverenigingen en aannemers in zeer vroeg stadium noodzakelijk zou zijn. Zo kunnen we slim plannen en de hinder tijdens het groot onderhoud zo klein mogelijk houden binnen verantwoord budget.

De inzet van de spooraannemer is hierbij groter dan gebruikelijk. Al in een vroeg stadium werken ProRail en spooraannemers Strukton en VolkerRail nauw samen. We willen zo optimaal gebruik maken van kennis van de markt en duurzame ontwerpkeuzes.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers