Eindhoven Spoorknoop : Emplacement Westzijde

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer treinen toegevoegd in de dienstregeling richting Eindhoven en is het drukker geworden op Eindhoven Centraal. Eindhoven is een van de spoorknooppunten van Nederland en een belangrijke schakel in de internationale verbinding met Duitsland en België.

Locatie
Eindhoven
Startdatum
nog niet bekend
Einddatum
nog niet bekend

Nieuwe inrichting emplacement

Eindhoven Centraal heeft drie perrons en zes perronsporen waar treinen aankomen en vertrekken. Het huidige aantal treinen past weliswaar in de capaciteit van het station. De vernieuwde inrichting van het emplacement aan de westzijde van het station moet er voor zorgen dat er meer flexibiliteit en bijsturingsmogelijkheden bij verstoringen mogelijk zijn, het station optimaal benut kan worden en toekomstige dienstregelingen met meer reizigers- en goederentreinen mogelijk maken.

In bouwsteen 1 – Emplacement Westzijde wordt onderzocht welke oplossing het meest geschikt is. Hoe kunnen we het emplacement slimmer inrichten, het station met haar perrons beter benutten, de doorstroom van reizigers en goederentreinen verbeteren bij verstoringen en toekomstige dienstregelingen mogelijk maken?

Sneller aankomen en vertrekken

In de verkenningsfase wordt onderzocht wat de optimale sporenlay-out is en tevens of én welke wissels kunnen worden weggehaald op het emplacement. Minder wissels zorgen voor minder verstoringen. Ook wordt onderzocht of de spoorbogen ruimer kunnen worden gemaakt. Als er minder wissels zijn kunnen treinen ook met hogere snelheid, van 40 naar 60 kilometer per uur, aankomen en vertrekken op Eindhoven Centraal. Door deze aanpassingen ontstaat er niet alleen tijdwinst, maar ook ruimte om verstoringen op te vangen.

In de verkenningsfase wordt ook onderzocht welke maatregelen er nodig zijn om reizigerstreinen zoveel mogelijk tegelijkertijd te laten aankomen en vertrekken. Dit om de overstaptijd voor de reiziger korter te maken.

Op de hoogte blijven?

Spoorknoop Eindhoven heeft op dit moment geen eigen nieuwsbrief, maar zal updates delen via de nieuwsbrief Knoop XL. Deze nieuwsbrief wordt iedere acht weken verzonden door de gemeente Eindhoven.

Schrijf je in Schrijf je in

Documentbibliotheek

Alle beschikbare documenten over de MIRT-verkenning Spoorknoop Eindhoven kun je vinden in de documentbibliotheek. In de toekomst wordt deze pagina aangevuld met andere bruikbare documentatie. Bekijk alle documenten via de link hieronder.

Ga naar de bibliotheek Ga naar de bibliotheek

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers