Spoorlijn Roodeschool - Eemshaven

Met de trein naar de Eemshaven? Vanaf 28 maart 2018 kan dat. Dan rijdt de trein tussen Groningen en Roodeschool direct door naar de haven. Hiertoe verlengden we het spoor en bouwden we twee nieuwe stations. VolkerRail werkte hier in opdracht van ProRail aan het spoor en Knipscheer Rail-Infra kreeg de opdracht voor de stations.

Goede verbinding

De trein uit Groningen rijdt vanaf 28 maart 2018 een aantal keren per dag direct door naar de Eemshaven. In het laagseizoen drie keer per dag, in het hoogseizoen vier keer. Ook sluiten de treinen aan op de boten. Toeristen die op weg zijn naar Borkum, of mensen die in de Eemshaven werken kunnen makkelijk per trein naar de haven.

Drie kilometer nieuw spoor

We verlengden het spoor tussen Roodeschool en Eemshaven met drie kilometer. Ook pasten we een stuk bestaand spoor aan, zodat het geschikt is voor reizigerstreinen. Daarvoor was het nodig om de beveiliging van het (goederen)spoor te upgraden.

Twee nieuwe stations

In Roodeschool kreeg het station een nieuwe plek. En we leggen de laatste hand aan een nieuw station bij de Eemshaven.

Planning

In het voorjaar van 2017 zijn we gestart met het aanpassen van het bestaande spoor en het aanleggen van het nieuwe spoor. In diezelfde tijd gingen we aan de slag met station Roodeschool en station Eemshaven. Vanaf 28 maart 2018 kan de eerste trein doorrijden naar de Eemshaven.

ProRail werkt aan spoorlijn Roodeschool-Eemshaven in opdracht van de provincie Groningen. We werken samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Groningen Seaports, AG Ems, Arriva, de gemeente Eemsmond, regio Groningen Assen, Stadt Borkum, Landkreis Leer, EDR/Land Niedersachsen en de Kamer van Koophandel Noord. Het project wordt via het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Nieuws

Nieuwe spoorlijn Roodeschool-Eemshaven open

De eerste trein komt aan in Eemshaven.
De eerste trein komt aan in Eemshaven.
Vandaag, 28 maart 2018, is het Nederlandse spoor uitgebreid. Een unieke gebeurtenis, want dat was voor het laatst met de opening van de Hanzelijn in 2012. ProRail bouwde een nieuwe lijn van Roodeschool naar Eemshaven, de noordelijkste lijn van Nederland. Een uniek stuk spoor dat deels buitendijks ligt. Reizigers kunnen vanaf vandaag met de trein naar Eemshaven en stappen daar bijvoorbeeld op de boot naar het Duitse Borkum.
Gepubliceerd op

Nieuw station Roodeschool symbolisch geopend

Mevrouw Wolderingh opende symbolisch het nieuwe Roodeschool. Ze woonde decennia lang naast het oude station.
Mevrouw Wolderingh opende symbolisch het nieuwe Roodeschool. Ze woonde decennia lang naast het oude station.
Maandag 15 januari opende de buurvrouw van het station het nieuwe Roodeschool. Mevrouw Woldringh (92!) trotseerde weer en wind en onthulde symbolisch het bordje ‘Stationsplein’. Al sinds mensenheugenis woont ze in de omgeving van het station (in haar kinderjaren speelde ze op het station): eerder aan de ene kant van het station en nu het station verplaatst is aan de andere kant. Buurtbewoners en bestuurders vierden samen het openingsfeest.
Gepubliceerd op

ProRail breidt spoorwegnet uit in het noorden van Nederland

Roodeschool uitbreiding spoor
ProRail breidt het Nederlandse spoor uit! Voor het laatst gebeurde dat met de Hanzelijn die in 2012 is opgeleverd. Er komt boven Groningen maar liefst 7 kilometer reizigersspoor bij tussen Roodeschool en Eemshaven. De aanleg gebeurt ook nog eens op bijzondere wijze want een deel van het traject ligt buiten de primaire zeewering. Bovendien bouwen we 2 stations: Eemshaven en Roodeschool. Reizigers naar Eemshaven/Borkum profiteren!
Gepubliceerd op

Vier bouwwebcams Roodeschool Eemshaven

Contact