Weer drie kilometer spoor erbij

Magst mie leuven of nait (geloof het of niet), maar het is nu officieel een feit: de verlenging van de spoorlijn Groningen – Roodeschool naar Eemshaven. Afgelopen vrijdag werden de handtekeningen gezet en volgend voorjaar gaan de werkzaamheden van start.
(Foto: Alex Wiersma)

Nu de realisatieovereenkomst is getekend door Jan Mulder, directeur regio Noord-Oost van ProRail en gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen kan over een paar maanden de eerste schop de grond in. Groningen krijgt er ongeveer drie kilometer spoor bij en twee nieuwe stations. Het station van Roodeschool wordt verplaatst naar de Hooilandseweg en in de Eemshaven komt een nieuw station. Als ook het bestaande spoor en de beveiliging zijn aangepast kan de trein van Groningen naar Roodeschool vanaf april 2018 een aantal keren per dag doorrijden naar de Eemshaven.

Borkum

In de Eemshaven sluit de trein aan op de veerdienst van en naar het Duitse waddeneiland Borkum. Met het doorrijden van de trein worden de Eemshaven en Borkum ontsloten voor het openbaar vervoer. Dit is  goed voor het toerisme van en naar  Borkum.

Financiering

ProRail werkt aan spoorlijn Roodeschool-Eemshaven in opdracht van de provincie Groningen. We werken samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Groningen Seaports, AG Ems, Arriva, de gemeente Eemsmond, regio Groningen Assen, Stadt Borkum, Landkreis Leer, EDR/Land Niedersachsen en de Kamer van Koophandel Noord. Het project wordt via het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) .
 

Gepubliceerd op