Fietsenstalling Zuidplein in de verbouwing

Vanaf 16 september wordt de fietsenstalling onder het Zuidplein bij station Amsterdam Zuid opgeknapt en gemoderniseerd. Zo worden de wanden, vloeren en plafonds van het middendeel van de stalling aangepakt en komt er een moderne overkapping boven de ingang. Tijdens de verbouwing kunnen fietsers hun fiets stallen in een van de andere twee ondergrondse fietsenstallingen aan weerszijde van het station.
fietsenstalling_zuidplein_amsterdam_02.jpg

Na de verbouwing is er een systeem dat signaleert waar en hoeveel stallingsplekken er nog vrij zijn. Hierdoor kunnen fietsers al boven de grond via het fietsverwijssysteem zien in welke stallingen er plek is. En net als in de andere stallingen bij het station wordt het straks mogelijk om in- en uitchecken met de ov-chipkaart.

Twee eigenaren

De gemeente Amsterdam is eigenaar van het middendeel van de tunnel en verantwoordelijk voor de aanpassingen aan het middendeel van de stalling. Het World Trade Center Amsterdam (WTC) op het Zuidplein is eigenaar van de aangrenzende twee delen. Na  opzegging van de huurcontracten van het WTC, bouwt deze een deel van de huidige fietsenstalling om tot autoparkeergarage en het tweede deel tot een afgesloten fietsenstalling met een kleine 400 plekken. Hierdoor zullen in de openbare gemeentelijke stalling minder fietsenrekken terugkomen. Dit worden er 1400, vergeleken met ruim 2000 nu. De stalling wordt wel ruimtelijker en, met alle moderne voorzieningen, een stuk overzichtelijker.   

Alternatieven

De fietser kan tijdens de verbouwing gebruik maken van de twee stallingen op het Mahlerplein en de Strawinskylaan, die de afgelopen drie jaar zijn geopend en samen wel 6.750 fietsen kunnen huizen. Daar was het tot nog toe relatief rustig, maar ten tijde van de sluiting van de fietsenstalling aan het Zuidplein zal daar zeker verandering in komen. Naar verwachting is de fietsenstalling aan het Zuidplein voorjaar 2020 volledig gemoderniseerd.

Gepubliceerd op