Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Utrecht : Fietstunnel Locomotiefstraat

In opdracht van de gemeente Utrecht bouwt ProRail met aannemer Hegeman een fietstunnel onder het spoor tussen de Locomotiefstraat en de 2e Daalsedijk. Ook voetgangers kunnen er gebruik van gaan maken.

Locatie
Utrecht
Startdatum
2020
Einddatum
2021

Verbinding

Deze tunnel wordt een belangrijke verbinding tussen de nog te bouwen buurten Cartesius en Wisselspoor. Komende jaren worden in dit gebied duizenden woningen gebouwd. De tunnel verbetert de bereikbaarheid van het Werkspoorkwartier, de Amsterdamsestraatweg en het centrum van Utrecht.

Bekijk: Timelapse van de plaatsing van de fietstunnel

In het spoor geplaatst

Aannemer Hegeman is in september 2020 begonnen met de bouw van de fietstunnel naast het spoor aan het eind van de Locomotiefstraat. Zodra de tunnel klaar is, wordt hij met speciale voertuigen in het spoor geplaatst. Dit gaat van 30 april t/m 4 mei gebeuren.   

In de nacht van vrijdag 30 april op zaterdag 1 mei starten de werkzaamheden voor het inrijden van de complete fietstunnel. Vanaf 01:00 uur is het spoor buiten werking gesteld. Er rijden dan geen treinen meer tussen Station Zuilen en het Centraal Station.

  • Een impressie van de nieuwe fietstunnel in de Locomotiefstraat
    Een impressie van de nieuwe fietstunnel in de Locomotiefstraat
  • Een impressie van de nieuwe fietstunnel in de Locomotiefstraat
    Een impressie van de nieuwe fietstunnel in de Locomotiefstraat

Voldoende ruimte

De spoorrails worden verwijderd, de bovenleidingen en andere kabels en leidingen die langs het spoor in de spoordijk liggen, worden vrijgelegd. De grond wordt met graafmachines uit de spoordijk gegraven en afgevoerd. Zodra er voldoende ruimte is in de spoordijk, wordt de tunnel in de spoordijk gereden en op zijn plaats gezet.

Als dit is gebeurd, dan kan alles weer worden opgebouwd. De grond weer aangevuld, spoorrails, de bovenleidingen en alle andere kabels en leidingen worden weer teruggelegd en getest. Het doel is om het spoor zo snel mogelijk weer te kunnen gebruiken. Daarom wordt dag en nacht doorgewerkt. Als alles volgens planning verloopt, dan gaan 4 mei van 05:00 uur de treinen weer rijden.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers