Verbeteroperatie Zwolle in de startblokken

Station Zwolle is een belangrijk ijkpunt in de landelijke treindienstregeling en is als het ware de klok waarop de landelijke treindienstregeling gelijk wordt gezet. Om een betrouwbare dienstregeling op te bouwen moet deze klok robuust en stevig zijn. Op dit moment is hij dat nog niet. Kleine verstoringen kunnen relatief grote gevolgen hebben.
station Zwolle
In Zwolle stappen op doordeweekse dagen nu circa 60.000 treinreizigers in en uit en dat aantal groeit nog steeds. Zwolle is een echt overstapstation. Het is daarom wenselijk om de treinen min of meer gelijktijdig te laten binnenkomen en vervolgens weer gelijktijdig te laten vertrekken.Om de verdere groei op station Zwolle mogelijk te maken, gaat ProRail de komende jaren flink aan de slag. Door de spooraanpassingen in Zwolle loopt het treinverkeer in de toekomst nog soepeler en zal de aansluiting tussen Noord-Nederland en de Randstad verbeteren. Hierdoor kunnen reizigers in korte tijd overstappen van de ene op de andere trein en blijft hun wachttijd beperkt.

Station Zwolle twee weken dicht

De verbeterwerkzaamheden in Zwolle kunnen alleen worden uitgevoerd tijdens een buitendienststelling van het spoor. Vanaf vrijdagnacht 30 juni tot en met maandagochtend 16 juli voert ProRail diverse werkzaamheden uit op het station en in het gebied ter hoogte van en voorbij de ‘Blauwe brug’ (zijde Deventerstraatweg). Het gaat onder andere om de volgende werken:
  • Saneren en vernieuwen van vele sporen en wissels
  • Vernieuwen en aanpassen van de bovenleiding
  • Aanpassen van de perrons (bijvoorbeeld bestrating en installaties) en perronkappen op het station
  • Aanpassen van het drainagesysteem
  • Aanpassen / vernieuwen kabels en leidingen voor energievoorziening (3kV) en de treinbeveiliging

Gevolgen voor het treinverkeer

Tijdens de werkzaamheden van 30 juni tot en met 15 juli rijden er geen treinen (NS, Arriva en Keolis) van en naar station Zwolle. Reizigers reizen in deze periode met bussen. Kijk voor actuele reisinformatie op www.ns.nl.Of raadpleeg 9292 voor een reisadvies op maat, via 9292.nl of telefonisch: 0900 – 9292 (€ 0, 90 per minuut).

Spoorplan Noord-Nederland

De verbeteringen aan het spoor vloeien voort uit Spoorplan Noord-Nederland, waarmee de verbinding per spoor van het noorden en oosten van Nederland met de Randstad wordt verbeterd. Door de stations Zwolle, Leeuwarden en Groningen beter op elkaar aan te sluiten, ontstaan er meer en snellere verbindingen in de regio en naar de Randstad. Voor treinreizigers betekent dit kortere reistijden, betere overstapmogelijkheden en meer treinen.
Gepubliceerd op