Het weer : Herfst

De herfst is een lastig seizoen voor het spoor. Het spoor kan glad worden door vallende bladeren. Ook kunnen takken in de bovenleiding belanden. Om de treinen ook in de herfst veilig en op tijd te laten rijden, nemen we verschillende maatregelen.

Gladde sporen

Gladde sporen in de herfst komt door de ‘bladmoes’ die ontstaat door regen en kapotgereden bladeren. Door bladmoes hebben de wielen minder grip op de rails en slippen ze tijdens het remmen. Ook kan een trein door een glad spoor ‘doorglijden’, bijvoorbeeld bij een station of een overweg.

Bekijk: Gladheid op het spoor

Maatregelen bij gladheid

Om de overlast door gladde sporen te beperken, voeren we een aantal maatregelen uit. We snoeien bomen en struiken langs het spoor en we zetten speciale geltreinen in. Ook passen we de dienstregeling aan omdat treinen door gladheid minder snel kunnen optrekken en eerder moeten afremmen.

Bekijk: Doorglijden bij het afremmen

Onweer en storm

Soms zorgt een fikse herfststorm voor onveilige situaties. Zo kan een blikseminslag storingen in onze systemen veroorzaken. Om de kans op een dergelijke storing te verkleinen, laten we veel systemen dubbel draaien.

Ook bedient onze apparatuur maar een klein gebied, zodat een eventuele storing ook maar een klein gebied treft. Wordt er extreem weer verwacht? Dan laten we minder trein rijden. Die beslissing maken we in overleg met vervoerders.

Geltreinen

Om gladheid op het spoor te beperken, zetten we speciale geltreinen in. Geltreinen spuiten de gel Sandite op het spoor, die vervolgens door de treinwielen hard op het spoor wordt gedrukt. Sandite bestaat uit zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel en maakt de sporen stroever. ProRail en NS hebben twaalf treinen voorzien van een installatie die de gel over de rails verspreidt.

 

Hoe werkt Sandite?

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers