Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Het weer : Herfst

De herfst is een lastig seizoen voor het spoor. Het spoor kan glad worden door vallende bladeren. Ook kunnen afgewaaide takken in de bovenleiding belanden. Om de gevolgen voor het spoor van deze natuurverschijnselen te beperken neemt ProRail maatregelen.

Gladde sporen

Gladde sporen ontstaan door bladval, door regen of mist en ook door chemische luchtverontreiniging die bij vocht neerslaat. Hierdoor kunnen treinen bij optrekken en afremmen last hebben van minder grip op de rails. Ze kunnen doorglijden of juist niet wegkomen, omdat de wielen slippen.

Dat leidt op ons drukbereden spoornet soms tot vertraging. Ook kan het gevaarlijke situaties opleveren bij stations waar vlak bij een overweg is. In de herfstperiode laten we daarom op plekken waar dat risico bestaat de overwegbomen eerder naar beneden gaan. Zo voorkomen we dat een eventuele doorglijdende trein op een open overweg belandt.

Bekijk: Gladheid op het spoor

Stroever maken

We maken sporen stroever door ze in te smeren met Sandite. Dat is een soort gel met zand en metaaldeeltjes. De gel wordt door een paar gewone treinen aangebracht en vervolgens ‘uitgesmeerd’ door het overige treinverkeer. Zo wordt de spoorstaaf ruwer, en de laag bladeren wordt ook afgebroken.

In onderstaande video zie je hoe gladde sporen ontstaan en wat we doen om de gladheid op het spoor te bestrijden.

 

Bekijk: Doorglijden en glad spoor, wat doet ProRail eraan?

Onweer en storm

Soms zorgt een fikse herfststorm voor onveilige situaties. Zo kan een blikseminslag storingen in onze systemen veroorzaken. Om de kans op een dergelijke storing te verkleinen, laten we veel systemen dubbel draaien.

Ook bedient onze apparatuur maar een klein gebied, zodat een eventuele storing ook maar een klein gebied treft. Wordt er extreem weer verwacht? Dan laten we minder trein rijden. Die beslissing maken we in overleg met vervoerders.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers