Stations : Maatschappelijke initiatieven

Wil je aan de slag met een goed idee om jouw station nog beter te maken? Dan denken ProRail en NS graag met je mee. Vanaf vandaag kun je - als omwonende, sociaal ondernemer, gemeente of maatschappelijke partner - jouw initiatief kenbaar maken via een online loket.

Deel jouw idee Deel jouw idee

Inmiddels hebben al bijna negentig initiatieven, tijdelijk of permanent, een plek gekregen op stations door heel Nederland. Zo geven op dit moment bijvoorbeeld vrijwilligers Nederlandse taallessen op station Kapelle-Biezelinge, huist station Schin op Geul het kleinste spoorwegmuseum van Nederland en worden in Winterswijk herintreders begeleid om terug te keren in de maatschappij met klussen op en rond het station.

Meehelpen

Achter de schermen is door NS en ProRail hard gewerkt zodat op elk station collega’s kunnen helpen met het meedenken en organiseren. Mette Janssen Groothuis, manager Ontwikkeling & Beleid bij ProRail: “We willen een duidelijk signaal afgeven: goede ideeën op het station zijn welkom en wij gaan je helpen. We hebben veel ervaring met het reilen en zeilen op en rondom het station, bijvoorbeeld over reizigersstromen en duurzaamheid”. Ook kunnen in sommige gevallen ruimtes in bruikleen gegeven worden.

“Wij krijgen bij elk initiatief veel positieve reacties en willen daarom nog meer van dit soort maatschappelijke initiatieven op onze stations verwelkomen”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie bij NS. “Ze maken het station levendig, meer onderdeel van de wijk en regio en meer gastvrij voor onze reizigers. Het is een win-win-winsituatie voor de initiatiefnemer, het station én de reiziger. Tot nu toe kwamen initiatieven vooral via via tot stand, met de website hebben we nu een eenvoudig loket waar iedereen met een goed idee terechtkan.”

In gesprek

ProRail en NS gaan ook zelf actief op zoek naar goede initiatieven. Zo kunnen goede ideeën voor de stations in Almere op zaterdag 17 december besproken worden op station Almere Centrum. Je kunt tussen 10.00 uur tot 13.00 uur in gesprek met collega’s van ProRail en NS. Begin 2023 volgen ook speeddates met potentiële initiatiefnemers op andere stations.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers