Toegankelijkheid : Handleiding voelbare plattegrond

Voor je ligt de thuisversie van de voelbare stationsplattegrond die je onlangs hebt aangevraagd. Daarbij hoort een losse, algemene legenda. In deze algemene handleiding leggen wij je uit hoe de voelbare plattegrond is opgebouwd en hoe je deze kan lezen.

Een beeld vormen

De plattegrond is uitgevoerd in braille, reliëf en contrasterende kleuren. Zo kun je je thuis al een beeld vormen van wat je op het station kunt verwachten. Je kunt je daardoor ook beter oriënteren in het station en dat helpt bij het voorbereiden van je treinreis.

Legenda

In de legenda staan alle symbolen die kunnen voorkomen op de verschillende stationsplattegronden. Het kan dus zijn dat niet alle symbolen uit de legenda worden gebruikt in de plattegrond die jij voor je hebt.

Oriëntatie

Centraal boven de kaart staan de naam van het station en de noordpijl om te kunnen oriënteren. In de rechter boven- en onderhoek staan kaders met oriëntatieteksten. De kaart zelf bestaat uit de hoofdingang, de centrale hal en passages naar de perrons. Trappen en roltrappen beginnen op het niveau van de centrale hal en eindigen op het niveau van de perrons. Een stip op de roltrap geeft het opstappunt van de roltrap aan.

Hoofdroute

Alle geleidelijnen in het station zijn op de plattegrond weergegeven. De geleidelijnen geven de meest logische en veilige hoofdroute aan van de hoofdingang van het station naar de perrons. De lijn voert langs alle voorzieningen die belangrijk zijn voor de treinreis. Denk aan de OV Service & Ticketswinkel, de in- en uitcheckpaaltjes en -poortjes en uiteraard de trappen en liften. Geleidelijnen naar aansluitingen op andere vormen van vervoer buiten het stationsgebouw staan ook op deze kaart, mits de ruimte op de kaart dat toelaat.

Eenduidig en voorspelbaar

Om de kaart overzichtelijk te houden kan het zijn dat kleine in- en uitgangen er niet op staan. Ook trappen en roltrappen die niet bij de hoofdroute horen, zijn weggelaten. Denk daarbij aan trappen naar etages met alleen winkels en horeca. Uitgangspunt is: liever eenvoudig maar duidelijk, dan compleet met heel veel aftakkingen. Ook sommige diensten, zoals douaneposten van Eurostar of meerdere kaartautomaten op dezelfde plek, zijn te gedetailleerd om weer te geven. Deze diensten staan alleen met een icoon op de kaart.

Let op

Het materiaal van deze voelbare plattegrond is flexibel. Het is echter niet bestand tegen opvouwen en te klein oprollen. Het reliëf kan hierdoor ernstig beschadigd raken.
En tenslotte: hoe goed je ook bent voorbereid, het kan altijd zijn dat de situatie op een station tijdelijk anders kan zijn door werkzaamheden of calamiteiten. Hou daar rekening mee.

Stationsversie

Op ieder station waarvan een voelbare plattegrond bestaat is ook een stationsversie beschikbaar. Je vindt deze in de OV Service & Ticketswinkel en/of het Servicecenter in het station. Deze bestaat uit een plattegrond met een vaste legenda.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Bel 0800-7767 245.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers