Stations : Toegankelijkheid

Iedereen moet zelfstandig met de trein kunnen reizen. Ook als je reist met een kinderwagen, bagage, een rolstoel of als je een functionele beperking hebt. Daarom maken wij onze stations toegankelijk voor álle reizigers.

Zelfstandig toegankelijk

In 2022 reist minstens negentig procent van alle reizigers van en naar zelfstandig toegankelijke stations. En in 2030 zijn alle stations volledig zelfstandig toegankelijk. Dat is het doel van ProRail én van de overheid. Ook houden we in onze dienstregeling rekening met reizigers met een functiebeperking. Dat is vanzelfsprekend.

Bekijk: Hoe maken we stations toegankelijk voor iedereen? Click for the English version of this video at the top right and select the video.

Hellingbanen, liften en roltrappen

Op stations nemen we maatregelen om de toegankelijkheid te verhogen. We maken perrons beter bereikbaar door hellingbanen, liften en roltrappen. Ook zorgen we ervoor dat iedereen zelfstandig en veilig gebruik kan maken van stationsvoorzieningen, zoals toiletten.

Sommige maatregelen vallen op: de kilometerslange geleidelijnen en speciale veiligheids- en perronrandmarkeringen bijvoorbeeld. Andere maatregelen zijn minder opvallend. Denk aan de braille-bewegwijzering, vergrote pictogrammen, dubbele leuningen en het drempel- en obstakelvrij maken van de looproutes. Bekijk deze kaart (pdf) om te zien welke stations er al drempelvrij zijn.

Bekijk: Alle stations toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Samen werken aan toegankelijk openbaar vervoer

Elk jaar worden er méér stations toegankelijk. Dat komt omdat we samenwerken. Bijvoorbeeld met vervoerders. Want het aanpassen van de perronhoogte heeft alleen zin als het past bij de instap van de treinen.

We stemmen ook af met andere partijen die zich inzetten voor een toegankelijk openbaar vervoer. Zoals ouderenbonden, de Oogvereniging en netwerken voor mensen met een beperking of chronisch ziekte. En we werken samen met overheden en andere ov-partijen.

Bekijk: Voelbare stationsplattegronden in braille, reliëf en contrasterende kleuren

Toegankelijkheid in cijfers

In 2030 zijn alle Nederlandse stations volledig zelfstandig toegankelijk. Dit houdt in:

  • Op 97 procent van de stations zijn de perrons drempelvrij. En bereikbaar via een lift of hellingbaan.
  • Honderd procent van de Nederlandse stations zijn voorzien van geleidelijnen en braille op de trapleuningen.
  • Op 270 stations zijn de perronhoogtes aangepast.
  • Op 180 stations is de verlichting duurzaam verbeterd.

Nieuws over dit onderwerp

Stem op ProRail.nl

Onze website is genomineerd voor de felbegeerde titel Website van het Jaar. Help je ons aan deze mooie publieksprijs?

Breng hier je stem uit

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers