Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Toegankelijkheid : Vernieuwing liften

Stations moeten goed bereikbaar zijn voor iedereen. Om dat in de toekomst zo te houden vervangt ProRail de liften die aan het einde van hun levensduur zijn. ProRail vervangt gemiddeld zo’n tien tot vijftien stationsliften per jaar. De nieuwe liften die geplaatst worden zijn sneller, comfortabeler en beter bestand tegen vandalisme.

Omreizen

Reizigers die niet zonder lift kunnen, moeten tijdelijk omreizen. Het plaatsen van een noodoplossing, zoals een hellingbaan of tijdelijke lift is op veel stations niet veilig te realiseren. Het vernieuwen van de liften op een station duurt gemiddeld ongeveer vier maanden. Op sommige stations zal de verbouwing wat meer tijd in beslag nemen. Tijdens de werkzaamheden kunnen de liften niet worden gebruikt. 

Langere levertijden

Tot onze grote spijt zijn er steeds vaker en langer liften en roltrappen op stations buiten gebruik. Door langere levertijden van materialen, maar ook door vandalisme, wateroverlast en personeelsgebrek. Dit is extra vervelend voor mensen die de lift echt nodig hebben. Het staat zelfstandig reizen met de trein in de weg. ProRail heeft maatregelen genomen om herstel zo vlot mogelijk te laten verlopen. We bestellen materialen zo vroeg mogelijk en houden oude liften zo lang mogelijk in dienst tot dat we ze gaan vervangen. Ook plaatsen we extra camera’s bij liften op vandalisme gevoelige stations.

Lees er hier meer over Lees er hier meer over

Vervangend vervoer voor reizigers

Heb jij als reiziger een lift nodig voor het maken van jouw reis? Dan kun je in overleg met NS Reisassistentie bespreken hoe je jouw reis alsnog kunt maken. In sommige gevallen wordt hiervoor een taxi ingezet. Deze taxi wordt betaald door ProRail. NS Reisassistentie is bereikbaar via telefoonnummer 030 235 7822. Houd rekening met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten. Plan je reis via NS Reisplanner.

Planning vervanging liften

In 2024 vervangen we liften op:

  • station Ede-Wageningen - 3 
  • station Rotterdam Zuid - 1
  • station Weesp - 2
  • station Tilburg op perron 4 - 2
  • Station Nijmegen Heyendaal - 2
  • station Delft - 2,
  • station Groningen - 10

In 2025 gaan we liften vervangen op de stations: Diemen Zuid, Woerden, Gouda Goverwelle, Zwijndrecht en Maarssen.

Het vervangen van de liften wordt vaak tegelijk gepland en uitgevoerd met andere werkzaamheden op de stations. Zodra bekend is welke stations er hierna aan de beurt zijn publiceren we dat hier op de website, via lokale berichtgeving en op en rond de betreffende stations. 

 

Nieuws over liften

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers