Toegankelijkheid : Vernieuwing liften

Stations moeten goed bereikbaar zijn voor iedereen. Om dat in de toekomst zo te houden vervangt ProRail de liften die aan het einde van hun levensduur zijn. ProRail vervangt gemiddeld zo’n tien tot vijftien stationsliften per jaar. De nieuwe liften die geplaatst worden zijn sneller, comfortabeler en beter bestand tegen vandalisme.

Omreizen

Reizigers die niet zonder lift kunnen, moeten tijdelijk omreizen. Het plaatsen van een noodoplossing, zoals een hellingbaan of tijdelijke lift is op veel stations niet veilig te realiseren. Het vernieuwen van de liften op een station duurt gemiddeld ongeveer vier maanden. Op sommige stations zal de verbouwing wat meer tijd in beslag nemen. Tijdens de werkzaamheden kunnen de liften niet worden gebruikt. 

Langere levertijden

Door de coronacrisis is de levertijd van liftonderdelen in sommige gevallen sterk toegenomen. ProRail heeft een aantal maatregelen genomen om de werkzaamheden zo vlot mogelijk te laten verlopen. We bestellen materialen zo vroeg mogelijk en houden oude liften zo lang mogelijk in dienst, tot het moment dat we ze gaan vervangen. In sommige gevallen kan dit toch zorgen voor vertraging.

Vervangend vervoer voor reizigers

Heb jij als reiziger een lift nodig voor het maken van jouw reis? Dan kun je in overleg met NS Reisassistentie bespreken hoe je jouw reis alsnog kunt maken. In sommige gevallen wordt hiervoor een taxi ingezet. Deze taxi wordt betaald door ProRail. NS Reisassistentie is bereikbaar via telefoonnummer 030 235 7822. Houd rekening met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten. Plan je reis via NS Reisplanner.

In 2023 gaan we de liften vervangen op station Rotterdam Zuid, station Heemstede Aerdenhout, station Amsterdam RAI en station Schiphol Airport.  

Planning vervanging liften

Het vervangen van de liften wordt vaak tegelijk gepland en uitgevoerd met andere werkzaamheden op de stations. Zodra bekend is welke stations er hierna aan de beurt zijn publiceren we dat hier op de website, via lokale berichtgeving en op en rond de betreffende stations. 

 

Nieuws over liften

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers