Stations : Station van de toekomst

Stations zijn plekken waar je arriveert en vertrekt, maar ook waar je ontmoet en verblijft. Het zijn onmisbare schakels in de mobiliteitsketen en van groot belang voor jouw reis van deur tot deur. Het station van de toekomst biedt ruimte voor slimme mobiliteitsoplossingen. Het faciliteert duurzame mobiliteit en leefbaarheid, waarbij voetgangers en fietsers centraal staan. Een krachtig spoornetwerk kan niet zonder krachtige stations.

 • Afbeelding station Breda
  Station Breda
 • Afbeelding station Rotterdam Centraal
  Rotterdam Centraal
 • Afbeelding station Den Haag Centraal
  Den Haag Centraal
 • Afbeelding station Utrecht Centraal
  Utrecht Centraal
 • Afbeelding station Arnhem Centraal
  Arnhem Centraal

Ontwerp en beheer

Een station verandert voortdurend. De komende jaren zullen de behoeften, wensen en aantallen reizigers blijven veranderen. Er blijven dus uitdagingen. Reizigers willen comfortabel overstappen, klimaatplannen moeten gerealiseerd en de energietransitie zal zich op stations gaan voltrekken. Al deze veranderingen krijgen straks een plaats in de ontwerpen en beheer van stations.

Bekijk: Slimmere en meer duurzame stations

Op een station komt alles samen

ProRail houdt voortdurend de ontwikkelingen in het spoornetwerk en de ontwikkelingen in de omgeving van een station in de gaten. Meer of andere treinen op een station betekent namelijk wijzigingen in de in-, uit- en overstaptijden. Waar mogelijk combineren wij de verbouw of nieuwbouw van een station met andere onderhoudsprojecten aan het spoor.

Een station kan je niet los zien van zijn omgeving. Daarom voeren wij vooraf aan de verbouw of nieuwbouw van een station een integrale analyse uit. Want het is de combinatie van kwaliteit en kwantiteit die leidt tot reizigerstevredenheid én toenemend gebruik. Een integrale en gezamenlijke aanpak was ook mede het succes van de nieuwe stations Breda, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal.

Een krachtig station

 • Is veilig. Het beperkt transfer- en sociale veiligheidsrisico’s waar mogelijk;
 • Is comfortabel en prettig om te verblijven. Het station van de toekomst brengt rust, beleving en gemak staan voorop. Je beleving wordt altijd gekleurd door de gehele reis “van deur-tot deur”. Je verblijft altijd in een aantrekkelijke en inspirerende omgeving;
 • Is toegankelijk voor mensen met een beperking;
 • Heeft voldoende capaciteit om de verwachte reizigersgroei te verwerken en te verspreiden. Ook in deze tijd waarbij door corona er een gewenste afstand moet zijn tussen alle reizigers.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers