Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Stations : Gebieds­ontwikkeling

ProRail bouwt stations en verbetert stations. Dat is belangrijk voor de mobiliteit van Nederland. Want op een station kom je altijd terug. Het is het vertrek- en eindpunt van jouw reis. Daarom zorgen wij ervoor dat stations toegankelijk zijn voor iedereen. En dat het er schoon en veilig is.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 23 februari 2024.

Knooppunten

Stations zijn niet los te zien van de verstedelijking én niet van ontwikkelingen in het Nederlandse spoornetwerk. Het zijn knooppunten waar niet alleen vervoer samen komt maar ook wonen, werken, cultuur en recreëren. Hier maken alle lagen van de bevolking gebruik van de geboden voorzieningen.

Bekijk: Het slaan van de eerste paal voor het Smakkelaars­park in Utrecht

Ontwikkelingen rond het spoor

In ons land, waar iedere centimeter bestemd is, zijn gebieden rondom het spoor de plekken waar nog ‘ruimte’ aanwezig is. Het is dan ook niet vreemd dat de aandacht van de verstedelijkingsopgave zich daarop richt. Waarmee de knooppunten aantrekkelijk worden voor een diversiteit aan verblijf. Geen enkele partij kan een dergelijk knooppunt alleen ontwikkelen. Daarom is het gesprek over gezamenlijke ambities cruciaal.

ProRail wordt steeds vaker door partijen benaderd over vastgoedontwikkelingen rond het spoor. Daar komt een hoop bij kijken: vragen over (on)mogelijkheden, technische en juridische kaders en onze eigen ambities. Wij werken deze kaders uit.

 • Perron op station Den Bosch
  Station Den Bosch
 • Stationsplein Utrecht Centraal
  Station Utrecht Centraal
 • Restaurant Eindhoven Centraal
  Station Eindhoven Centraal
 • Werkzaamheden bij station Groningen
  Station Groningen

Bouwen boven, onder en naast het spoor (BONS)

ProRail formuleert beleid over de verregaande verstedelijking rond sporen en stations. Er zijn een aantal uitgangpunten leidend, zoals dat het vervoer per spoor (goederen en personen) altijd leidend is, zowel nu als in de toekomst. Dat op de knooppunten een functiemix centraal staat en dat met de toekomstige (wijzigende) mobiliteit rekening wordt gehouden. Dat vergroening en klimaatadaptatie belangrijke pijlers zijn die terug komen in de knooppunten.

Hierdoor kunnen wij vroegtijdig informatie over dit onderwerp delen met onze stakeholders. Zo zijn we op de hoogte van elkaars standpunten, voorkomen we verrassingen achteraf en versnellen we het proces van plannen maken. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers