Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Storingen op het spoor : Storing door externe factoren

Het treinverkeer kan verstoord raken door gebeurtenissen waar ProRail en de vervoerders zelf geen directe invloed op hebben. Denk aan bermbrandjes, koperdiefstal en spoorlopers.  

Bermbranden 

Als het lange tijd droog is, kan een vonkje in een berm een brandje veroorzaken. Dat is mogelijk als een trein moet remmen of tijdens werkzaamheden waarbij vonken ontstaan, zoals het slijpen van het spoor. Als die kans bestaat, hebben we een brandwacht paraat staan. Ook maaien we tijdig de bermen.

Bekijk: Animatie: storingen door externe factoren

Spoorlopers 

Mensen die langs het spoor lopen, veroorzaken veel vertraging. Het kan gaan om wandelaars, mensen die hun hond uitlaten of spelende kinderen. Vooral bij natuurgebieden en campings naast het spoor zien we veel spoorlopers. Zij hebben vaak geen idee hoe gevaarlijk ze bezig zijn. Om nare ongelukken te voorkomen, remmen treinen flink als er spoorlopers zijn. 

Dieren op het spoor 

Mensen kunnen we waarschuwen voor de gevaren in de spooromgeving, dieren niet. We nemen maatregelen om ze tegen te houden, zoals hekken en geurpalen om ze af te schrikken. Toch komen er soms nog dieren op het spoor terecht. Ook dan moet de trein in de remmen. 

Vertraging

Als er schade aan het spoor is, kunnen treinen vertraging oplopen. Dat is ook het geval als er mensen of dieren in de spooromgeving lopen. Als er ernstige schade is, worden treinen omgeleid.

Vandalisme 

Helaas vernielen mensen soms moedwillig iets op het spoor, of er worden voorwerpen op het spoor gelegd. Hierdoor ontstaat schade aan het spoor of de trein. Behalve voor extra kosten voor reparaties, zorgt dit voor vertraging en mogelijk onveilige situaties. 

Koperdiefstal 

Op het spoor gebruiken we koper onder meer voor de geleiding van stroom en bij de bediening van seinen en wissels. Koperdiefstal zorgt zodoende voor veel vertraging en onveilige situaties.  

We bestrijden koperdiefstal met hekken en surveillances met behulp van een ProRail-app die laat zien waar hotspots zijn. Ook hebben we op meerdere plekken langs het spoor camera’s met infrarood en bewegingsmelders staan om dieven op heterdaad te kunnen betrappen. En waar het kan, vervangen we koper door aluminium.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers