Wat wij doen : Spooronderhoud

Het spoor moet in optimale conditie zijn. En dat vraagt veel onderhoud. ProRail besteedt het onderhoud van het spoor uit aan erkende spooraannemers. Zij inspecteren de kwaliteit van de rails, de wissels en de ballast.

Bekijk: Wat doet de slijptrein?

Inspecties

Een deel van de uitgevoerde inspecties is geautomatiseerd. Op basis van nauwkeurige meetgegevens wordt het onderhoud op tijd ingepland. Wij maken gebruik van de volgende inspectiemiddelen:

  • Zeven videoschouwtreinen maken al rijdend opnames van het spoor en de wissels.
  • Wisselinspectievoertuigen meten de kwaliteit van wissels. We analyseren deze gegevens direct ‘aan boord’ voor een actueel beeld.
  • Drones worden ingezet om de wisselverwarming te controleren.
  • Speciale software voorspelt het gedrag van het spoor. Dit maakt het makkelijker om op tijd het juiste onderhoud uit te voeren.
Bekijk: Waarom frezen we het spoor?

Slijpen van het spoor

Alle spoor wordt één keer per jaar geslepen door een slijptrein. Zo’n trein rijdt stapvoets over het spoor, waarbij de trein 0,2 tot 0,5 millimeter van het spoor afslijpt. De vorm van spoorstaven wordt zo hersteld en oneffenheden verdwijnen. Slijptreinen rijden vooral ’s nachts om de dienstregeling zo min mogelijk te verstoren.

Frezen van het spoor

In enkele spoortunnels kunnen we het spoor niet slijpen. Dat komt omdat er in die tunnels gevoelige brandinstallaties zijn die last kunnen krijgen van vonken en stof. Het spoor in de tunnels van Schiphol, Willemspoor, Best en Delft wordt daarom gefreesd. Net als slijpen is frezen een methode om schades uit het spoor te verwijderen. Bij frezen kan tot wel 3 millimeter verwijderd worden.

Prestatiegericht onderhoud

Sinds 2008 sluiten ProRail en de erkende spooraannemers 'prestatiegerichte contracten'. Daarin staan afspraken over de kwaliteit en veiligheid van het spoor. Aannemers mogen zelf bepalen hoe zij het onderhoud uitvoeren, zolang het resultaat maar voldoet aan de eisen. Door deze manier van werken wordt het spooronderhoud efficiënter, innovatiever én goedkoper.

Lees meer over prestatiegericht onderhoud

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers