Storingen op het spoor : Overwegstoring

Het Nederlandse spoor bevat ongeveer 1900 automatisch beveiligde overwegen. Ze zijn beveiligd met spoorbomen, bellen en lichten. Als er een trein aankomt, gaat zo’n overweg vanzelf dicht. Dat gebeurt óók als er een storing is. Bijvoorbeeld door stroomuitval, een beschadigde kabel of problemen aan het spoor.

Niet actief beveiligd

Dit geldt niet voor de circa honderd openbare overwegen die niet actief beveiligd zijn. Deze overwegen zijn wel voorzien van waarschuwingsborden en een zogeheten andreaskruis, maar ze hebben geen lichten, bellen en bomen.

Bekijk: Animatie: een overwegstoring?

Automatische actie na een storing 

Duurt een storing langer dan vijf minuten? Dan krijgt ProRail automatisch een seintje. Naderende machinisten krijgen de opdracht om langzamer te rijden en te toeteren als waarschuwing. En ProRail gaat zo snel mogelijk aan het werk om de storing te verhelpen.

Wat betekent dit voor het treinverkeer? 

Bij een overwegstoring moeten treinen langzamer rijden of stilstaan. Dat kan voor vertraging zorgen en in een enkel geval voor het uitvallen van treinen. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers