Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Storingen op het spoor : Wisselstoring

Wissels zorgen ervoor dat treinen van spoor en richting kunnen veranderen. De mechanisch beweegbare delen moeten foutloos en volledig in de juiste positie zijn ingesteld. Als dat niet lukt, is er een wisselstoring. De trein mag dan niet over het wissel rijden.  

Oorzaken in het wissel 

De beweegbare onderdelen van wissels kunnen geblokkeerd worden door sneeuw, steentjes, takken of andere voorwerpen. Of onderdelen zijn stroef geworden waardoor ze niet goed meer bewegen. We zorgen er dan voor dat het wissel wordt gesmeerd. Soms werkt de motor niet goed of is de bekabeling defect waardoor er geen stroom is. Dat laten we dan repareren.

Bekijk: Animatie: wat is een wisselstoring?

Computerfout 

Ook kan het gebeuren dat er een fout zit in de computer die het wissel aanstuurt, of in de verbinding tussen de computer en het wissel. Hierdoor ontvangt het wissel geen ‘commando’ om te bewegen. Dit komt maar zelden voor. 

Wat betekent het voor het treinverkeer? 

Soms kan een trein om een defect wissel heen rijden, waardoor er weinig vertraging is. De trein kan dan via een ander spoor rijden en op een ander perron op het station aankomen. 

Een defect wissel kan ook een heel stationsgebied blokkeren en het treinverkeer verstoren. Zodra het wissel is gerepareerd, wordt het treinverkeer weer hervat. Het kan dan wel even duren voordat alle treinen weer volgens de dienstregeling rijden.  

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers